7 rád ako pripraviť bicykel na sezónu

Páči sa vám článok? Zdieľajte ho!

Ak ste sa rozhodli po dlhšej prestávke oprášiť svoj bicykel, mali by ste skontrolovať, či je všetko v poriadku.

1. Umyte svoj bicykel

Pred každým servisom je dobré bicykel umyť. Na čistenie ťažko dostupných miest použite rôzne nadstavce a kefky, ktoré sa bežne predávajú v špecializovaných cyklopredajniach či servisoch. Vhodné je používať čo najmenšie množstvo vody a čistiace prostriedky určené na bicykel. Každý cyklista by mal mať na pamäti, že čistý bicykel predlžuje životnosť všetkých jeho súčiastok.

 

2. Skontrolujte brzdy a prehadzovačky

Brzdy sú dôležitou súčasťou každého bicykla, pretože nám poskytujú nad ním kontrolu. Preto je po dlhšej prestávke dôležité skontrolovať, či sú plne funkčné. Podobne ako brzdy v aute sa totiž môžu časom opotrebovať. Opotrebovanie brzdových gumičiek alebo platničiek možno vidieť už na prvý pohľad. Dôležitá je tiež návratnosť brzdovej páky. Ak je príliš pomalá, pravdepodobne bude problém v kabeláži. V takomto prípade treba premazať lanká a bowdeny, prípadne ich rovno vymeniť. Podobný problém sa môže vyskytnúť aj pri prehadzovačkách. Aby sa nemohlo stať, že stratíte nad svojím bicyklom kontrolu, opotrebované súčiastky by sa mali včas vymeniť.

3. Pozrite sa na kolesá

Overte si, či sú kolesá správne vycentrované, špice napnuté a či žiadne nechýbajú. Prekontrolujte ráfiky, prípadné škriabance, preliačeniny či iné poškodenia. Pozrite sa tiež na matice a rýchloupináky v nábojoch kolies. Kolesám venujte zvýšenú pozornosť – ak totiž majú vôľu do strán, výrazne môžu ohroziť vašu bezpečnosť.

4. Dofúkajte pneumatiky

Skontrolujte tlak v plášťoch. Doporučené hodnoty bývajú uvedené na boku plášťa. Ak je potrebné, dofúkajte pneumatiky. V prípade, že je dezén plášťov popraskaný, deravý alebo výrazne opotrebovaný, je nutné ho vymeniť.

5. Nezabudnite na namazanie

Mazanie jednotlivých súčiastok bicykla zabezpečuje ich vyššiu životnosť a väčšiu efektivitu. Vďaka mazivu sa tiež znižuje hromadenie nečistôt a špiny, čo pomáha zvyšovať výkon pohyblivých častí. Venujte pozornosť reťazi, pohyblivým častiam prehadzovačky, otočnému bodu brdzovej páky, prípadne odpruženej vidlici a rámu. Prebytočné mazivo utrite suchou handričkou.

6. Dotiahnite všetky spoje

Ak ste manuálne zruční, mali by ste tiež  zvládnuť dotiahnutie spojov. Hľadajte skrutky na predstavci, riadidlách, sedle, sedlovke, kľukách stredového zloženia a pedáloch a overte si, či nie sú uvoľnené.

7. Istotu hľadajte u odborníkov

Ak chcete, aby bol váš bicykel bezpečný a aby vám slúžil čo najdlhšie, nechajte si urobiť “generálku” u špecializovaných odborníkov. G enerálna oprava bicykla by sa mala robiť minimálne jedenkrát za rok. Mechanici pri nej urobia hĺbkový servis, rozoberú celý bicykel, vyčistia a premažú všetky točivé časti (náboje, stredové zloženie, hlavové zloženie, kĺby na celoodpružených bicykloch), dotiahne sa výplet, bicykel sa kompletne vyskladá a nastaví. Podľa potreby sa tiež vymenia opotrebované súčiastky. Takýmto spôsobom môžete svojmu bicyklu predĺžiť život aj o niekoľko rokov.


TIP: Prehliadku v servise realizujte ešte cez skorú jar, kedy sú čakacie lehoty krátke a bicykel budete mať pripravený včas. V prípade záujmu o servis bicykla nás neváhajte kontaktovať na bicykle@sportservis.sk (Podunajské Biskupice) alebo petrzalka@sportservis.sk (Petržalka). 

 

Komentáre

komentáre