Ako si vybrať správny bicykel

Čo všetko by ste mali vedieť pri kúpe nového bicykla

Páči sa vám článok? Zdieľajte ho!

Otázka výberu bicykla nie je vôbec taká jednoduchá, ako na prvý pohľad vyzerá. Vybrať si z množstva rozličných bicyklov je niekedy výzva, pri ktorej je dobré vyhľadať pomoc odborníka. Inak sa môže stať, že svoje financie investujete do niečoho, čo vám môže priniesť nepohodlie a nespokojnosť.

Rozhodnite sa, ako a kde budete jazdiť

Pri kúpe nového bicykla by ste nemali zabúdať na to, že by mal vyhovovať predovšetkým vašim potrebám. Základom správnej voľby je rozmyslieť si, v akom teréne chcete bicykel využívať, akým štýlom a ako často na ňom plánujete jazdiť. Každý bicykel je určený pre iné využitie, preto je potrebné výber správneho typu starostlivo zvážiť. Je totiž rozdiel vyberať bicykel pre jazdu po spevnených cestách, štrkových cyklistických chodníkoch či lesných cestičkách.

Základné kategórie

V súčasnosti je na trhu množstvo bicyklov rozličných typov. Jednotlivé druhy sa líšia štandardnou výbavou, tvarom, no hlavne konštrukciou, ktorá je predurčená na určitý typ terénu. Pri výbere nového bicykla by ste však mali mať prehľad aspoň o základných typoch.

  • Horské (MTB) bicykle – sa využívajú pri jazde v náročnejšom teréne, mimo spevnených ciest či s nestálym povrchom s nerovnosťami. Horské bicykle majú tiež samostatné podkategórie, napríklad bicykle celoodpružené alebo s pevným rámom.
  • Krosové bicykle – predstavujú kategóriu bicyklov pre rekreačných a športových jazdcov, ktorí hľadajú všeobecné využitie bicykla na spevnené cesty, hrádze, lesné či poľné cestičky. Konštrukcia bicykla je prispôsobená pohodlnejšiemu posedu.
  • Trekingové bicykle – sú prispôsobené rekreačnej jazde hlavne po spevnených cestách a v obci, vybavené blatníkmi, svetlami, nosičmi, stojanmi a inými doplnkami. Vďaka prevodom sú vhodné na jazdu nielen po rovine.
  • Mestské bicykle– slúžia najmä ako dopravný prostriedok v obciach, nie sú vhodné do kopcov. Vďaka geometrii rámu sú pohodlné, majú jednoduchú obsluhu aj údržbu, k ich výbave patria blatníky, osvetlenie a nosiče.
  • Cestné bicykle – sú určené na rýchlu športovú jazdu po cestách a pevných povrchoch.
  • Detské bicykle – sú vhodné pre deti od 2 rokov a líšia sa veľkosťou kolies. Okrem toho je ich ešte možné rozlíšiť podľa typu rámu či konštrukcie bicykla (dievčenské, chlapčenské, univerzálne), typu plášťov, prevodov či výbavy.
  • Ostatné bicykle – zahŕňajú kategórie špeciálnych bicyklov, napríklad BMX, skladacie, tandemy, lehocipedy a ďalšie pre špecifické využitie a kategóriu jazdenia.
  • Skladačky – Skladacie bicykle patria k špeciálnym tipom bicyklov, ktoré sa zložia vďaka skladacím kĺbom – obvykle v strede rámu a na nadstavci riadidiel. Hodia sa najviac do mesta, či na krátky cyklovýlet. Skladacie bicykle sú obľúbené najmä kvôli ich praktickosti pri kratších presunoch. Vďaka svojej kompaktnosti sú ideálne, ak potrebujete počas jednej cesty využiť aj iný spôsob prepravy, ako napríklad osobné auto alebo vlak. Ideálne sú preto aj do malých domácností a bytov bez garáže či dvora.

Nie je rám ako rám

Rám je považovaný za najdôležitejšiu súčasť bicykla. Všetky rámy však nie sú rovnaké – rozdiel môže byť v hmotnosti, pevnosti, životnosti či dizajne. Vlastnosti rámu sa odvíjajú od materiálu, z ktorého je vyrobený. Väčšina rámov je dnes z ocele a hliníka, pri najvyšších modeloch sa používa titán alebo karbón. Najdôležitejším kritériom pri výbere rámu je však jeho správna veľkosť. Pri výbere vyhovujúcej veľkosti rámu bicykla je rozhodujúca nielen výška jazdca, ale aj dĺžka jeho nôh a pomer dĺžky nôh k dĺžke trupu.

Vyznáte sa vo veľkostiach?

Správna veľkosť bicykla je nevyhnutnosťou pre vašu bezpečnosť. Systém označovania veľkostí rámov sa často líši – veľkosť môže byť udávaná v palcoch, centimetroch alebo písmenom. Rozdielne sú tiež geometrie rámov podľa typu bicykla, modelu a značky. Preto je pri výbere najlepšie poradiť sa so skúseným odborníkom v špecializovanej cyklopredajni a bicykel si priamo otestovať.

Bežné veľkosti bicykla podľa priemeru kolesa (v palcoch):

12″, 16″, 20″, 24″ – detské a juniorské bicykle
26″, 27,5″, 29″ – horské bicykle
28″ – krosové, trekingové a cestné bicykle

Myslite do budúcnosti

Často je lákavé kupovať najlacnejšie modely dostupné na trhu. Treba si však uvedomiť, že bicykel je dlhodobou investíciou, preto by mala byť prioritou najmä jeho dostatočná životnosť. Vyhnite sa kúpe bicykla v obchodných reťazcoch a vyhľadajte radšej špecializovanú predajňu. Starostlivosť o bicykel totiž nekončí jeho kúpou. Servis a údržbu, ktorú bude bicykel počas neskôr potrebovať, vám supermarket zabezpečiť nevie. Kriticky preto zvážte, aký je celkový pomer cena/výkon bicykla a nechajte si poradiť od špecialistu.


Neviete aký bicykel si vybrať? Navštívite naše kamenné predajne v Petržalke a Podunajských Biskupiciach a naši kolegovia vám radi pomôžu vybrať ten správny pre vás či vašich najbližších. Prípadne navštívite náš e-shop a bicykel vám doručíme kam len budete chcieť.

 

Komentáre

komentáre