Ukladáme bicykel na zimný spánok

Páči sa vám článok? Zdieľajte ho!

Kým uložíte váš bicykel na zimný spánok, predchádza tomu niekoľko povinností. Správna údržba pred zazimovaním chráni bicykel pred hrdzou a opotrebovaním. A tiež zaisťuje, že keď bicykel vyberiete na jar, bude už rovno pripravený na sezónu.

Nezabudnite úplne sfúknuť pneumatiky bicykla, najmä ak bude odložený postojačky. Ak by ste nechali pneumatiky nafúknuté, kolesá bicykla budú celú zimu tlačiť na jednu časť plášťa, čo môže spôsobiť jeho poškodenie alebo sa môže na ňom vytvoriť slabé miesto, ktoré môže neskôr prasknúť.

Ideálne je zavesiť bicykel na stenu, avšak určite nie otáčať riadítkami dolu. Môžu sa tak poškodiť hydraulické súčasti bicykla – brzdy a tlmiče. Bicykel môžete skladovať na chodbe, v byte ale aj v pivnici. Určite ho ale nenechávajte vonku.

Nezabudnite bicykel očistiť od nečistôt, najprv rám prečistite s kefou na oblečenie – nepoškodí rám a spoľahlivo odstráni zaschnutú špinu. Potom s navlhčenou utierkou utrite zvyšné nečistoty a zamerajte sa na miesta, kde sa môže hromadiť mazivo a špina. Pri čistení sa zamerajte aj na povrch rámu, a skontrolujte či nie je niekde porušený. Skontrolujte najmä miesta pri rámových zvaroch a na spodnej rámovej trubke, ktorá je vystavovaná najväčšej záťaži. Samozrejme závisí to aj od štýlu jazdy a či šetríte svoj bicykel. :)

Dôležité je namazať aj kabeláž a reťaz, predídete tak možným problémom a hrdzaveniu. Reťaz najprv vyčistite od všetkých nečistôt, ktoré sa na nej nazbierali za posledný rok. Ideálne je reťaz zložiť z bicykla, skontrolovať ju či nie je vyťahaná, vyčistiť ju a premazať. Čerstvé premazanie ochráni reťaz pred hrzdou, a zároveň si ušetríte robotu na jar.

Pri utieraní plášťov si prezrite aj kolesá, či sú všetky špice v poriadku. Rozkrúťte koleso a všímajte si, či sa točí rovno, bez nakláňania do strán alebo trenia sa o brzdy. Netreba zabudnúť ani na kontrolu brzdových doštičiek.

Ak často jazdíte na bicykli v zhoršených podmienkach, oplatí sa skontrolovať aj znečistenie ložísk hlavového zloženia a pedálov, prípadne nábojov kolies a stredového zloženia.



VIANOČNÁ SÚŤAŽ!
Každý kto počas mesiaca december nakúpi v našom eshope je automaticky zaradený do žrebovania o darčekovú poukážku v hodnote 50 €. Šťastného víťaza žrebujeme 23.12.

 

Komentáre

komentáre