cc Andreas Kambanis/Flickr

Vyberáme zámok na bicykel

Páči sa vám článok? Zdieľajte ho!

Bicykel je efektívna, zdravá a ekologická forma prepravy v meste. Bohužiaľ, bicykle musíme niekedy nechať na nás čakať na ulici, aj niekoľko hodín, a kým sme preč môžu sa stať terčom zlodejov. Nenechajte sa však zlodejmi od bicyklovania odradiť. Ak máte správne doplnky na bicykel a kvalitný zámok, nemusíte sa ničoho obávať. Pripravili sme pre vás malý prehľad zámkov na bicykel, aby ste si vybrali ten vhodný pre seba.

Zámok typu U
Najobľúbenejšou voľbou je zámok typu U. Je zo spevnenej ocele a má dvojnásobný zámok na obidvoch koncoch. Je natoľko pevný, že sa nedá prestrihnúť žiadnymi kliešťami ani zničiť kladivom. Pri kúpe takéhoto zámku sa uistite že je vyrobený z tvrdenej ocele. Lacnejšia alternatíva zámku typu U nemusí byť z tvrdenej ocele ale len klasickej a je pravdepodobnejšie, že ho zlodej zničí. Nevýhodou týchto zámkov je, že sú ťažké a neskladné. Na druhej strane dokážu zamknúť obe kolesá a rám o stojan, takže sa nemusíte báť, že vám ukradnú časť bicykla. Pri kúpe si vyberte správnu veľkosť zámku, aby medzi uzamknutým bicyklom a stojanom nezosalo miesto, kam by mohol zlodej vtesnať páčidlo. Športservis vyberá zámok Abus uGrip Plus.

Zámok Abus Ugrip Plus 501/160 žltý
Zámok Abus Ugrip Plus 501/160 žltý

 

Káblový zámok na bicykel
Tento typ zámkov je najlacnejší a najľahší, avšak je aj najmenej bezpečný. Takýto tenký zámok sa dá totiž veľmi ľahko prestrihnúť. Môžte ho použiť v prípadoch, že viete si musíte nakrátko odskočiť od bicykla alebo ide o miesto, odkiaľ vám ho nemajú ako ukradnúť. My odporúčame zámok BBB BBL 36 CodeSafe, ktorý má silnú a odolnú zámku a vnútorné oceľové lanko.

Zámok BBB BBL 36 CodeSafe
Zámok BBB BBL 36 CodeSafe

Reťazový zámok na bicykel
Reťazové zámky sú strednou cestou medzi káblovým a U zámkom. Sú dostatočné pevné, aby odolali zlodejom, skladnejšie ako U zámok ale ťažšie ako klasický káblový zámok. Počas jazdy ho môžete bezproblémov nosiť pripevnený na ráme. Vyberajte si reťazový zámok, ktorý je v pevnom obale, aby sa ochránila reťaz a zároveň, aby ste si nepoškodili rám bicykla, napríklad zámok Abus uGrip.

Zámok Abus uGrip reťazový 585/100
Zámok Abus uGrip reťazový 585/100

 

 

Pri parkovaní bicykla uprednostnite stojany v tvare obráteného U alebo v tvare A, kde si môžete zamknúť aj rám bicykla. Cyklostojany, ktoré umožňujú parkovanie len prednej časti bicykla sú menej bezpečné. Bicykel si tiež môžete uzamknúť kolesom a rámom o dopravné značky, zábradlia a podobné objekty. Ak si bicykel nechávate uzamknutý v spoločných priestoroch, dbajte na to, aby aj priestor bol uzamknutý alebo zabezpečený. Ak parkujete na verjených miestach, voľte rušné miesta a miesta, na ktoré dovidíte.


Najlepší výber zámkov na bicykel nájdete v našom e-shope Športservis.

 

Komentáre

komentáre