Foto: Tamara Beckwith/NY Post

Vynálezy inšpirované bicyklom

Páči sa vám článok? Zdieľajte ho!

Pre niekoho je bicykel len podkladom pre ďalšie vynálezy. Niektoré z nich zapadnú prachom a niektoré sa dostanú do našich ulíc.

Lopifit

Skombinovať bežiaci pás a bicykel sa podarilo v Holandsku. Vynálezca, Bruin Bergmeester, mal dosť sedavej práce a tak doma chodil na bežiacom páse. Krásne počasie za oknom ho donútilo rozmýšľať ako dostať jeho bežiaci pás von.

Lopifit funguje aj vďaka senzorom pohybu a počítaču, ktorý spúšťa elektromotor. Tento hybrid je pomerne rýchly a ľahko zvláda aj kopce. Chôdzu na nom zvládne každý bez rozdielu výšky, veku a fyzickej zdatnosti.

foto: Twitter/Lopifit

Fliz

Nemecký prototyp ide ešte o trochu ďalej. Fliz je inšpirovaný rogalom a skladá sa z ľahkého rámu a popruhov, ktoré jazdca istia medzi dvoma kolesami. Pohon bicykla je úplne ľudský a využíva hlavne silu behu a odrážanie. Po tom, čo sa jazdec dobre rozbehne, môže si nohy odložiť za zadné koleso a užívať si jazdu bez námahy.

Flickr.com/ CC Harald Henkel

ElliptiGO

ElliptiGo kombinuje bicykel a stepper, myslí pri tom hlavne na športovcov s úrazmi. Je vhodný pre zranených bežcov a ľudí so zraneniami kĺbov, ktorý nezvládajú bežné bicyklovanie. Ujal sa aj ako turistická atrakcia v New Yorku, kde si môžete ElliptiGO požičať na skúšobnú jazdu.

Flickr.com/ CC Kevin Makice

Beastie

Bicyklov, na ktorých sa dá ležať je veľa a vznikajú po celom svete. Unikátom je však Beastie, bicykel na ktorom sa leží tvárou dole. Škótsky rýchlostný cyklista, Graeme Obree, vyrobil tento aerodynamický bicykel s cieľom prekonať všetky rýchlostné rekordy. V roku 2013 sa mu to podarilo dosihnutím rýchlosti 56,62 míľ za hodinu – viac ako 90 kilometrov za hodinu.

Foto: Paul Calver


Nezabudnite sa zapojiť do súťaže na našej Facebook fanpage, kde máte možnosť vyhrať jedno z 5 tričiek Každý deň je na bicykel! Máte na to už len pár dní. 

Komentáre

komentáre