cc João Trindade/Flickr

Dámsky bicykel

Páči sa vám článok? Zdieľajte ho!

Cyklistika sa dnes teší veľkému záujmu a počet cyklistov na cestách stále narastá. Na trhu nájdete veľké množstvo bicyklov, oblečenia a doplnkov, ktoré sú rôzne špecializované. Dnes sa pozrieme na základné rozdiely medzi dámskymi a pánskymi bicyklami.

Geometria a rám

Hlavný rozdiel medzi pánskym a dámskym bicyklom je vrchná časť rámu, ktorá spája riadidlá so sedlom. Na dámskych bicykloch, ktoré sú určené skôr pre “miernejšiu” jazdu, je táto tyč umiestnená nižšie/šikmejšie a smerom k sedlu, aby sa ženám ľahšie nasadalo na bicykel. Na pánskych (unisex) bicykloch je táto tyč rovná, alebo mierne tvarovaná.

Ak vrchná tyč na dámskych bicykloch nie je nahnutá dole, tak potom býva kratšia ako na unisex bicykloch. Je to preto, že ženy majú kratšie torzo a dlhšie nohy, zatiaľ čo muži majú trup dlhší, a tomu je prispôsobená celá geometria bicykla.

Tvar sedla

V obchodoch objavíte mnoho sediel, ktoré sú tvarované pre obe pohlavia. Sú vhodné skôr na krátke jazdy po meste, na dlhodobé výlety s nimi zabudnite. Neplatí mylné presvedčenie, že čím širšie a mäkšie sedlo, tým je komforntejšie. Kvalitnejšie sedlá sú označené pánske/dámske. Tie dámske sú širšie, aby komfortne sedeli širšej panve aj sedacej časti. Mužské sedlá majú dlhšie a užšie sedlo. Na trhu existuje množstvo tvarov sediel. Pri koforte nehrá veľkú úlohu mäkkosť, dôležitý je celkový tvar sedla, ktorý treba vyskúšať.

Riadidlá

Riadidlá môžu byť rozdielne na pánskych (unisex) bicykloch a dámskych, keďže šírka ramien u mužov a žien rozlišná. Na mužských bicykloch sú riadidla širšie, ďalej od seba, väčšinou 70-80 centimetrov. Dámske bicykle majú šírku riaditok menšiu, a to priemerne 60-70 centimetrov pre užšie ramená. Dámske riadidlá sú prispôsobené menším rukám a brzdové páčky sú nastavené bližšie k riaditkám.


Navštívte naše predajne Športservis a určite si vyberiete z našej ponuky dámskych bicyklov. Navyše ku každému zakúpenému bicyklu rozdávame tričká Každý deň je na bicykel, zbehnite si po to svoje alebo sa zapojte do našej súťaže o jedno z nich! :)

Komentáre

komentáre