asset.do-2

Viete si skontrolovať brzdy?

Páči sa vám článok? Zdieľajte ho!

Brzdy sú jednou z najdôležitejších častí vášho bicykla. Ak majú zabezpečiť vašu bezpečnosť, musia byť čisté, v dobrom stave, a správne nastavené pred každou jazdou. Dobrý stav dosiahnete pravidelnou kontrolou a údržbou.

Čo by ste mali kontrolovať:

V-brake

1. Brzdové gumičky môžu byť vychýlené, príliš staré alebo opotrebované. Guma na gumičkách by mala mať minimalne 0,6 cm hrúbky. Ak sú podložky opotrebované alebo staré, bude nutné ich vymeniť.
2. Keď sa do brzdových pák dostane špina a nečistoty, môžu začať fungovať horšie. Preto je ideálne ich po každej jazde vyčistiť. Predídete tak ich znehodnoteniu.
3. Brzdové lanká a bowdeny treba tiež pravidelne kontrolovať. Lanká sa môžu časom rozstrapkať či zahrdzavieť. Bowdeny, ktoré chránia brzdové lanká sa môžu zlomiť, poprípade zaniesť nečistotami a upchať.
4. Skontrolujte si aj kolesá. Mnohé problémy s brzdami sú spôsobené práve kolesami, ktoré sú poškodené alebo vychýlené.

Disc brakes

1. Kontrola brzdových platničiek je veľmi dôležitá. Zjazdená platnička môže poškodiť kotúč. Výmena je nutná pri asi 0,5 mm vrstve brzdovej zmesy.
2. Pri jazde sa môže vykriviť aj samotný kotúč. Prejaví sa to šúchaním alebo cinkaním. Niekedy sa tento problém odstráni sám jazdením, no pri väčšom pokrivení je nutné kotúč vyrovnať alebo v najhoršom vymeniť.
3. V neposlednom rade si odsledujte chod páčky. Pokiaľ je moc mäkká, môže byť zavzdušnená čo zhoršuje brzdné vlastnosti a je dobré ich zoservisovať.

Ako často kontrolovať brzdy?

Zbežnú kontrolu bŕzd stihnete pred každou jazdou. Uistite sa, že brzdové komponenty sú v správnej polohe a v dobrom technickom stave.

Okrem toho by vaše brzdy mal aspoň čas od času kontrolovať aj skúsený mechanik, ktorý odhalí i drobné problémy a dá brzdu do perfektného stavu. Pre príležitostného cyklistu je takáto kontrola na mieste každých 6 mesiacov. Ak jazdíte veľa, kontrolu bŕzd by ste mali absolvovať častejšie.


Bohatý výber bŕzd a ďalších súčiastok nájdete v našom e-shope. Ak ste u nás nenašli čo ste hľadali, neváhajte nás kontaktovať a určite nájdeme spoločné riešenie.

Komentáre

komentáre