cc: A.Schrammel/flickr

Cyklotrasy na západnom Slovensku

Páči sa vám článok? Zdieľajte ho!

Ak rozmýšľate ako spojiť dobrú jazdu na bicykli a prírodu, všetky tieto trasy vás zavedú na skvelý cyklistický výlet. Vybrali sme 4 zaujímave tipy na západnom Slovensku.

Bratislava – Devínska Kobyla

Užiť si horskú cyklistiku môžete aj v Bratislave. Cyklotrasa vyhovuje najmä horským či krosovým bicyklom. Navzájom spája štyri bratislavské mestské časti: Dúbravku, Devínsku Novú Ves, Devín a Karlovu Ves. Trasa sa začína na Dlhých dieloch, obchádza vrchol Devínskej Kobyly a prichádza k Dúbravskej Hlavici. Na návrat môžete využiť rôzne trasy. Tento cyklistický okruh zvládne každý cyklista a nie je fyzicky náročný ani pre rodiny s deťmi. Prudké stúpanie sa nachádza len na pár úsekoch. Okruh vedie peknou prírodou po kvalitných lesných cestách a chodníkoch. Trasa meria 11,4 km po Dúbravskú Hlavicu a 15,6 km späť na Dlhé Diely. Môžete navštíviť mnoho zaujímavých miest ako hrad Devín, Sandberg a Cyklomost slobody, ktorý spája slovenské a rakúske cyklotrasy.

Nové Mesto nad Váhom – Bleskový Rodrigéz

Nové Mesto nad Váhom je zo všetkých strán obklopené horami v nadmorskej výške od 200 do 1 042 metrov nad morom. Považský Inovec, Javorina a Biele Karpaty tu vytvárajú dokonalé prostredie na jazdu na horských bicykloch. Vybrať si môžete ľahké aj náročné trasy. Navštíviť môžete Čachtický hrad, Beckovský hrad alebo kostol v Haluziciach. Najnavštevovanejšie trasy sú práve v Bielych Karpatoch so známym zjazdom Bleskový Rodrigéz do Višňovskej doliny, ktorý patrí k náročným zjazdom. Trasa má 35 km a hlavné orientačné body sú: Nové Mesto nad Váhom – Bleskový Rodrigéz – Višňové – Veľký Plešivec – Malý Plešivec – Čachtický hrad – Višňové – Drozdov chodník – Trnky brnky – Čachtice – Nové Mesto nad Váhom. Strmé lesné cesty preveria kondičku, techniku a bicykel každého cyklistu. Bleskový Rodrigéz je ako na horskej dráhe, vlnky a pohupy striedajú zákruty. Miestami sa dá pekne skákať, ale treba si dávať pozor na rýchlosť, ľahko môžete vyletieť z dráhy.

Kulháň – Duchonka – dolina Železnica

Nitriansky kraj ponúka krásnu a nenáročnú značenú trasu s prevažne miernym stúpaním, ktorá vedie lesníckym náučným chodníkom a údolím bývalej lesnej železnice. Cesta je väčšinou v tieni stromov a je vhodná aj pre rodiny s deťmi. Cyklotrasa meria asi 18 km a začína na Kulháni, ktorý patrí pod obec Zlatníky, a pokračuje spomínaným náučným chodníkom. Na konci trasy je poľovnícka chata asi 400 metrov nad morom

. Zdolať celú trasu zaberie asi 2 hodiny. Okrem krásnej prírody a skvelých podmienok na bicyklovanie, môžete navštíviť prírodnú rezerváciu Čepústky. Na celej trase budeme stretávať aj peších turistov, preto nezabudnite na svoju prítomnosť upozorniť zvončekom.

Plavecký Mikuláš – Amon – Skalka – Uhliská – Plavecký Mikuláš

Záhorie poteší mierne náročnou túrou bez ťažkých stúpaní a technických zjazdov s dĺžkou 43 kilometrov. Trasa je orientačne jednoduchá, vedie po dobre vyjazdených chodníkoch – prevažne kvalitných a širokých lesných cestách. Východiskovým bodom našej trasy je Plavecký Mikuláš. Priamo na námestí neďaleko kostola sa napojíme na zelenú turistickú značku, ktorá nás bez problémov prevedie obcou k cyklistickému chodníku. Trasa končí opäť v Plaveckom Mikuláši. Ak zvládate technickejšie zjazdy, môžete využiť Dubový vŕšok, čo je pekný skalnatý vrchol s krásnym výhľadom. Odtiaľ sa dá pokračovať aj veľmi tvrdým a technickým zjazdom až do Plaveckého Mikuláša. Počas jazdy sa vám naskytne príležitosť navštíviť prírodnú rezerváciu Klokoč. Svoj bicykel budete musieť tlačiť, lebo bicyklovanie je zakázané. Po ruke sú aj jaskyne Deravá skala a Tmavá skala.


Na dlhé cesty si nezabudnite so sebou vziať dostatok jedla, aby ste mali energiu. Prinášame 6 tipov na desiatu, ktorá vám dobije baterky na cestách. Zháňate bicykel? V Športservise vám ku každému zakúpenému bicyklu pribalíme aj tričko Každý deň je na bicykel!

Komentáre

komentáre