cc Marek Danis/flickr

Cyklotrasy na strednom Slovensku

Páči sa vám článok? Zdieľajte ho!

Tieto cyklotrasy na strednom Slovensku musíte určite navštíviť!

Martinské hole – Hrebeňovka zo Strečna

Martinské hole sú určené skôr len pre skúsených horských cyklistov. Veľké prevýšenie na relatívne krátkej dĺžke a vyššia technická náročnosť robia trasu nadpriemerne náročnou. Počítajte s tým, že na absolvovanie tohto výletu budete potrebovať aspoň 5 – 6 hodín. Na 38 km trase vás čakajú prudké, ale aj tiahle stúpania a dlhé náročné zjazdy. Trasa má minimum asfaltu, väčšina stúpaní vedie šotolinovými a lesnými cestami, zvyšok trasy prebieha v náročnom teréne. Okruh sa začína aj končí v Strečne a vedie na Martinské hole, kde sa zároveň stáča. Martinské hole sa nachádzajú vo výške 1 150 až 1 456 m n. m. Sú známe výbornými lyžiarskymi podmienkami a prekrásnym výhľadom na okolie, ktorý si nesmiete nechať ujsť. Ďalšie miesta vhodné na zastavenie sú hrad Strečno a vodné dielo Žilina.

Ružomberok: Vlkolínec a okolie

Táto mierne náročná trasa, ktorá začína aj končí pri moteli Vlčí Dvor v osade Jazierce, vedie cez Vlkolínec a stáča sa pri Bukovine a v Ružomberku. Na väčšine trasy nájdete šotolinový povrch, široké lesné cesty alebo asfalt. Trasa je vhodná iba na horské alebo trekingové bicykle. Dĺžka trasy je 27 km a na jej absolvovanie budete potrebovať aspoň štyri hodiny. Prevýšenie je 700 metrov, stúpania sú menej náročné, ale niekedy je lepšie bicykel tlačiť. Najprudšie stúpanie váš čaká z Vlkolínca na sedlo pod Sidorovom. Žiadne náročné zjazdy vás nečakajú. Počas jazdy vás čaká krásna príroda a výhľad na hrebeň Nízkych Tatier, Ďumbier a Chopok. Neodíďte bez návštevy Vlkolínca, najzachovalejšej rezervácie ľudovej architektúry na Slovensku. Okrem čisto drevenej obce vás potešia aj termálne pramene. Thermal Park Bešeňová sa nachádza 12 kilometrov od Ružomberka.

Okolo vodnej nádrže Nová Bystrica

Značená cyklistická trasa, ktorá vedie okolo celej vodnej nádrže Nová Bystrica, ponúka krásny výhľad na vodnú hladinu a pohodlnú jazdu. Trasa je trochu náročnejšia, ale stále vhodná pre rodiny s deťmi alebo cyklovozíkmi. Najlepšie je začať severnou stranou a vracať sa južnou stranou okolo priehradného múru, pretože sa vyhnete šľapaniu dosť nepríjemným kamenistým úsekom od kostolíka Riečnica. Začať môžete v Novej Bystrici, kde sa dá dobre zaparkovať. Cyklotrasa vás povedie priamo okolo kostola Riečnica, kde si môžete dobre odpočinúť. Celá cyklotrasa okolo nádrže Nový Bystrica má 30 km a prejdete ju za asi 3 hodiny. Navštíviť môžete aj historickú železnicu, ktorá denne premáva, a skanzen, ktoré patria pod Kysucké múzeum.

Okolie Banskej Štiavnice – Počúvadlo

Vodná nádrž Počúvadlo dopĺňa rekreačným spôsobom chránené pamiatky Banskej Štiavnice. Cyklovýlet po nenáročnej okružnej trase zvládnu aj menej zdatní cyklisti približne za hodinu. Trasa má asi 12 km a vedie po spevnených zvážniciach a asfaltových cestách. Je vhodná pre horské aj trekingové bicykle. Najvýhodnejším východiskovým bodom na výlet je vodná nádrž Počúvadlo. Od penziónu Anna sa vyráža po žltej turistickej značke okolo areálu školy v prírode Pod Sitnom. Okrem pekných výhľadov na okolie Banskej Štiavnice si z trasy môžete urobiť odbočku na zrúcaninu stredovekého Sitnianskeho hradu. Na území lesoparku sú dva značené turistické chodníky – ľahší a náročnejší. Môžete si tu požičať aj člnky, kajaky či vodné bicykle a brázdiť jazero.


Hľadáte vhodný bicykel na výlet? Navštívte náš e-shop a určite nájdete čo potrebujete. Navyše ku každému zakúpenému bicyklu dostanete od nás tričko Každý deň je na bicykel! :)

Komentáre

komentáre