13361759625_eac4789901_k

Ako vybrať detskú sedačku na bicykel?

Páči sa vám článok? Zdieľajte ho!

So správnou výbavou môže byť jazda na bicykli s dieťaťom rýchly a pohodlný spôsob, ako sa pohybovať v meste. Podstatné je, vybrať si sedačku, ktorá bude vyhovovať vám aj dieťaťu. Zistite, podľa čoho si vybrať tú správnu.

Existujú tri hlavné možnosti pre jazdu na bicykli s vaším dieťaťom – sedačka nad zadné koleso, sedačka vpredu pred riadidlami a detský príves za bicykel.

Detská sedačka nad zadné koleso

Tento tip je najviac používaný. Má vysokú opierku na chrbát, dvojité steny, miesto na nohy s bezpečnostnými popruhmi.

Výhodou je, že dieťa má dobrú oporu a môže bezpečne zaspať aj v sedačke. Ak dieťa nemáte so sebou, sedačku môžete využiť na sedačku ako priestor na uloženie nákupu.
Nevýhodou je extra váha na zadnom kolese, čo môže byť horšie pre stabilitu bicykla pri prekonávaní stúpania. Keďže je vaše dieťa za naším chrbátom, nevýhodou je, že ho nevidíte a nemáte s ním priamy kontakt.

Detská sedačka vpredu pred riadidlami

Pri tomto type sedadla dieťa sedí pred vami a drží sa riadidiel, ak jeho sedačka nemá držiak, ktorého sa dieťa môže držať a oprieť sa oň. Pri bicyklovaní musíte rukami obsiahnuť sedačku aby ste dosiahli na riadidlá. Sedačky nemávajú vysoké a pevné operadlo pre dieťa, aby neobmedzovalo váš pohyb a netienilo ani vášmu výhľadu na cestu. Tento typ je vhodný pre menšie deti. Sedadlá, ktoré sa viažu k riadidlám, môžu ovplyvniť ovládateľnosť bicykla a sa väčšinou sa neodporúčajú.

Výhodou je bližší kontakt s dieťaťom, ktoré budete mať stále na očiach.
Nevýhodou je, že dieťa nesedí tak pohodlne a ak zaspí, nemá si o čo oprieť hlavu. Dieťa tu je vystavené priamemu vetru a hmyzu, ktorý lieta pri ceste. Tiež pri kolízii padá jazdec dopredu cez dieťa, ktoré nemá chránený krk.

Detský príves za bicykel

S prívesom vaše dieťa bude jazdiť vo svojej vlastnej „kabíne“ za vami. Prívesy majú väčšinou dve kolesá a dlhšie pripájacie rameno, ktoré sa upevni na bicykel. Dieťa sedí pripútané bezpečnostným pásom vnútri a cez látkové alebo platové okná môže pozorovať okolie. Priestor je uzatvárateľný zipsom a dobre vetraný. Dieťa je chránené pred vetrom aj slnkom. Ak používate detský príves mali by ste myslieť na jeho zadné osvetlenie a vlajku, aby ste boli jasne viditeľný pre motoristov.

Výhodou je priestrannosť, pohodlie, úložný priestor pre hračky, pocit stability a dostupnosť modelov, ktoré odvezú aj dve deti naraz. Niektoré značky môžu byt ľahko aj detským kočíkom – stačí špeciálna rukoväť.
Nevýhodou je opäť strata kontaktu s dieťaťom a vysoká cena vozíkov.


My odporúčame detskú samonosnú sedačku Pollisport Wallaby Deluxe. Má polohovateľný chrbát a je pre deti do hmotnosti 22 kg. Cena: 89 €

Detská samonosná sedačka Pollisport Wallaby Deluxe
Detská samonosná sedačka Pollisport Wallaby Deluxe

Komentáre

komentáre