Ako si správne vybrať skladací bicykel?

Páči sa vám článok? Zdieľajte ho!

Skladací bicykel môžete jednoducho zložiť do podoby malého balíka, ľahko ho preniesť a kdekoľvek ho uskladniť. Výber skladacieho bicykla je úplne iný, ako výber bežných, neskladných, bicyklov. Bicykel sa musí prispôsobiť hlavne vašim nárokom ako je prenosnosť, skladnosť či váha, až potom vašej postave.

Skladacie bicykle patria k špeciálnym tipom bicyklov, ktoré sa zložia vďaka skladacím kĺbom – obvykle v strede rámu a na nadstavci riadidiel. Hodia sa najviac do mesta, ale využijete ich aj na poľných cestách. Hlavným dôvodom, prečo si vybrať skladačku môže byť nedostatok úložného priestoru v byte, vynášanie bicykla do schodov alebo striedanie bicykla s autobusom. Preto bude pre vás najdôležitejším parametrom pri výbere skladnosť a váha. Ak nepotrebujete bicykel skladať často a budete jazdiť na dlhšie vzdialenosti, hlavným kritériom bude komfort jazdy.

Keď ide o skladnosť, moderné skladačky umožňujú rozloženie a opätovné zloženie behom pár sekúnd, majú nízku hmotnosť a malý rozmer. Veľkosť zloženého bicykla sa pohybuje okolo 40×60×90 cm čo ovplyvňuje hlavne veľkosť kolies, ktorá sa rovnako podieľa aj na celkovom pôžitku z jazdy.

Vyberte si správnu veľkosť kolies

Skladacie bicykle sa vyrábajú s rozličnými priemermi kolies no najčastejšie to sú 20, 24 a 26 palcové. Veľkosť kolesa zásadne ovplyvňuje pohodlie jazdy, skladnosť a prenosnosť bicykla, preto je dôležité, vybrať si kolesá, ktoré vám zabezpečia chcené vlastnosti.

Ak hľadáte kompaktný rozmer

Skladacie bicykle s najmenšími, 14 a 16 palcovými (35,5 a 40,6 cm) kolesami, sú ľahké a po zložení ultra-kompaktné. Ak často používate aj verejnú dopravu a potrebujete bicykel často skladať a prenášať, tieto rozmery kolies sú pre vás ideálne. Nevýhodou je menšia pohodlnosť pri dlhšej jazde.

Dobrý pomer výkonu a skladnosti

Skladačky s 20 palcovými – 50,8 cm kolesami, poskytujú väčšie pohodlie, sú stabilnejšie a výkonnejšie. Stále sú veľmi skladné a ušetria vám veľa námahy a priestoru v byte alebo verejnej doprave.

Pre jazdu v tvrdom teréne

Bicykle s 24 a 26 palcovými (60,9 a 66 cm) kolesami majú štandardnú veľkosť rámu i geometriu ako neskladacie bicykle, takže ponúkajú výborný zážitok z jazdy. Výhodou je, že ich môžete kedykoľvek zložiť na polovicu a stále ušetriť veľa miesta.

Posvieťte si na rám

Od rámu zase závisí hmotnosť bicykla, ktorá sa pohybuje medzi 10 až 15 kg. Nosnosť rámov je 100 až 120 kg. Okrem pevnosti a kvality rámu sa presvedčte aj o kvalite skladacích kĺbov. Skladanie rámu by malo byť rýchle a ľahké a v spoji nesmiete pociťovať vôľu. Dizajn rámu nie je jednotný, vybrať si môžete konzervatívnu klasiku, vkusné retro, športové rámy alebo futuristický dizajn.

Koľko prevodov potrebujete?

Pokiaľ nemáte v okolí žiadne stúpania, pokojne vám postačia jeden až tri prevody. S piatimi až ôsmimi prevodmi zvládnete rýchlejšie jazdy, kopce s náročnejšími stúpaniami či otravný protivietor. Výkonné skladačky môžu mať až dvadsať prevodov a sú určené na prudké stúpanie, ktorému sa bežný cyklista radšej vyhne.

Myslite aj na pohodlie

Skladačky majú rôzne rámy, rôzne vzdialenosti riadidiel od sedadla a výšky sedadla. Do určitej miery sa dá všetko nadstaviť podľa vašich potrieb. Doporučujeme vyskúšať si jazdu na skladačke a nechať si všetko upraviť na mieru priamo v predajni.

Konštrukcia väčšiny skladacích bicyklov vyhovuje menším až stredným postavám. Pre jazdcov, ktorý sú vyšší ako 190 cm, budú niektoré modely nepohodlné. Existujú však značky pri ktorých sa dá sedlo nadstaviť do správnej polohy aj pre vyšších ľudí.

Cestné a mestské skladacie bicykle by mali byť osadené len komfortnými plášťami s nízkym odporom, ktoré vám zaručia komfortnú a efektívnu cestu. Ak je vaša skladačka osadená nesprávnym typom pneumatík, jazda na bicykli je neefektívna, pneumatiky majú vysoký odpor a vy vynakladáte časť svojej energie úplne zbytočne.

Pri kúpe skladačky si nechajte poradiť a vyhľadajte špecializovanú predajňu, ktorá vám ponúkne kvalitné značky skladacích bicyklov. V Športservise sa naviac postaráme aj o kvalitný servis a údržbu vášho bicykla.


Športservis odporúča: Skladačka Tern Link D8

Kráľ všetkých ciest – Skladací bicykel Link D8 je multifunkčným bicyklom, ak sa potrebujete rýchlo niekam dopraviť. Je vybavený stojanom, blatníkmi a svetlami pre jazdu kedykoľvek. Jazda s týmto bicyklom je jednoduchá a ľahká, využijete ho ako dopravný prostriedok, rýchlo zložíte a zoberiete aj do autobusu, vlaku alebo do kufra auta. Okrem ľahkého skladanie ponúka bicykel aj skladacie pedále, otočný 8 rýchlostný systém radenia a ľahké duralové telo. Link D8 je vaša vstupenka k okamžitej doprave. Cena: 575 €

Komentáre

komentáre