Ako neochorieť na bicykli

Páči sa vám článok? Zdieľajte ho!

Blížiaca sa jar praje bicyklovaniu, preto zostaňte zdraví, aby ste neodložili bicykel po prvej jazde. Príjemné počasie môže byť zradné. Pred prechladnutím sa však dokážete účinne ochrániť.


1. Neoblečte sa príliš ľahko ani teplo

Slnečné lúče a jarné teploty ľudí presviedčajú aby sa obliekli veľmi ľahko. Zimné športové oblečenie môžete odložiť, ale váš jarný outfit by mal byť stále dostatočne teplý. Aj keď sa pri bicyklovaní zahrejete, príjemne by vám malo byť už počas prvých kilometrov. Siahnite po dlhých rukávoch a ľahkej bunde. Vo vašom oblečení by ste sa nemali ani spotiť. Preto by ste mali oblečenie vrstviť, čo vám umožni teplotu si regulovať.

2. Chráňte svoj krk a hlavu

Najzraniteľnejším miestom je hlava a krk, ktorý je vystavený náporu vetra a chladu z každej strany. Riešením je športové oblečenie s dobrým golierom alebo multifunkčná šatka. Hlavu ochránite športovou čiapkou alebo čelenkou.

3. Držte v teple ruky aj chodidlá

Vaše ruky pocítia chlad ako prvé. S výmenou dlhoprstých rukavíc za krátkoprsté rozhodne ešte mesiac počkajte. Do jarného počasia stále patria aj teplé vlnené ponožky. Je lepšie úplne sa vyhnúť bavlne.

4. Zohrejte svoje sedadlo

Ak sa vám nepodarí zaparkovať bicykel na slnku, svoje sedadlo nájdete nepríjemne studené. Pripravte si teplú variantu v podobe návleku na sedadlo. Vybrať si môžete aj gélový návlek, ktorý naviac zvýši vaše pohodlie pri jazde.

5. Pite viac vody

Vodu potrebuje v boji s vírusmi hlavne lymfatický systém. Počas bicyklovania by ste mali pravidelne siahnuť po fľaške s vodou. Sledujte svoje telo, ak vás začína bolieť hlava, je čas doplniť tekutiny. Studené nápoje majú ešte svoj čas, najlepším nápojom je stále teplý čaj.

6. Keď sa spotíte, neprerušujte jazdu

Keď sa spotíte, vystavujete sa nebezpečenstvu podchladenia. Snažte sa neprerušovať bicyklovanie ak nemáte so sebou uterák a suché oblečenie. Po jazde sa snažte čo najrýchlejšie dostať do tepla a sprchy, aby ste sa mohli prezliecť do suchého oblečenia.


Vernými ochrancami vášho zdravia sú teplé oblečenie a doplnky, ktoré nájdete aj v predajniach Športservisu.

Fľaša určená pre turistiku, na bicykel, aj do fitka, vyrobená z BPA-free TruTaste polypropylenu so silikónovým, zdravotne nezávadným náustkom Big Bite Valve, cena 12,95€.
Camelbak Performance
Čiapka – Castelli Viva Thermo Tenký Thermoflex je extrémne teplý a predsa ponúka vynikajúci odvod vlhkosti, a s ľahkosťou bude pasovať pod vašu prilbu. Ploché zakončenie neprekáža pod popruhmi prilby. Jednoduchá a pri tom perfektná. 19,95€
Castelli Viva Thermo
Nákrčník – Infit Tuba -  multifunkčná šatka v tvare tunelu na šport a voľný čas. Mulitifunkčné využitie ako šatky, čelenky, nákrčníku či kukly. Cena: 19,80€
Nákrčník – Infit Tuba

 

 

 

Komentáre

komentáre