strecing

4 strečingové cviky vhodné po bicyklovaní

Páči sa vám článok? Zdieľajte ho!

Po bicyklovaní by ste nemali zabúdať na správny strečing. Tieto 4 cviky vám pomôžu uvoľniť svaly a predísť kŕčom.

Každý cvik opakujte 4-krát s trvaním 15 sekúnd.

1. Výpad na driekový sval

 

Foto: fuse/self.com

Pravou nohou spravte veľký krok s pred, ľavé koleno položte na zem. Pravou rukou sa oprite o pravé koleno a ľavú ruku zdvihnite smerom k stropu. V tejto pozícií vydržte 15 sekúnd a potom opakujte cvik s druhou nohou.

Tento cvik zapojí váš štvorhlavý driekový sval, ktorý má pri bicyklovaní tendenciu sa stiahnuť.

2. Pretiahnutie sedacích svalov

 

Foto: fuse/self.com

Kľaknite si na všetky štyri končatiny, pravú nohu si uložte pod trup a ľavú natiahnite dozadu. Naťahujte sa pomaly ponad pravú nohu dopredu, tak ďaleko ako dokážete. Zadnú nohu držte vystretú. Takto si uvoľníte sedacie svaly.

Vaše sedacie svaly usilovne tlačia pedále a tento cvik im pomôže natiahnuť a uvoľniť sa. Pocit pri cvičení môže byť intenzívny, preto ho cvičte pomaly. Pri cvičení nesmiete cítiť bolesť.

3. Uvoľnenie stehenných a lýtkových svalov

 

Foto: fuse/self.com

Ľahnite si na chrbát, vystrite ľavú nohu a pravú pätu zaprite do elastickej gumy na cvičenie a zdvihnite do vzduchu. Gumu na cvičenie držte v ľavej ruke a pravú ruku nechajte vystretú na zemi. Vaše lopatky a chrbát musia zostať na podložke, kým pravá noha zostáva vystretá v gume na cvičenie.

Jazda na bicykli je opakujúci sa pohyb v jednom smere a to môže spôsobiť bolesť stehenných a lýtkových svalov, alebo bolesť kolien. Investujte trochu času do tohto cviku a nohy vás bolieť nebudú.

4. Ťah na krčné svaly

 

Foto: fuse/self.com

Sadnite si rovno na stoličku, lavicu alebo na zem. Roztiahnite chrbát a ramená nechajte uvoľnené. Dlaň pravej ruky si položte za ľavé ucho. Veľmi jemne zatlačte pravou rukou tak,  aby sa vaše pravé ucho pritlačilo k ramenu.

Krk znáša veľa napätia a po dlhej jazde môže byť veľmi stuhnutý. Strečing zabráni kŕčom a udrží vás dlhšie v sedle.


Strečing pomáha aj rýchlosti. Prečítajte si ďalšie tipy, ako bicyklovať rýchlejšie tu.

Komentáre

komentáre