Zimná cyklomotivácia

Páči sa vám článok? Zdieľajte ho!

Ak máte pocit, že počasie ešte stále nie je príliš priateľské pre klasickú cyklistiku, udržujte sa vo forme v pohodlí domova. Námaha, ktorú vynaložíte na takúto telesnú aktivitu, je porovnateľná s outdoorovou cyklistikou, a zároveň sa nemusíte báť, že sa po bicyklovaní vrátite domov ako kus ľadu.

Cyklistické trenažéry

Skvelou voľbou pri zimnej cyklopríprave sú trenažéry, na ktorých simulujete reálnu jazdu na vlastnom bicykli. Ich výhodou je nízka hlučnosť a zachovanie posedu, na ktorý ste zvyknutí. Pri takýchto trenažéroch určite oceníte aj možnosť pripojenia k PC pomocou sieťového kábla, ktoré vám umožní využívať virtuálnu realitu a trénovať s viacerými hráčmi vďaka multiplayeru. Okrem niekoľkých základných trás je možné kedykoľvek si dokupovať ďalšie trasy alebo v niektorých prípadoch licencie na multiplayer. Na takýchto trenažéroch je potom možné simulovať dokonca aj reálne etapy z Tour de France, Giro d’Italia a mnohých ďalších známych pretekov.

Ak chcete reálne pretekať s viacerými cyklistami, je to možné aj na diaľku prostredníctvom internetového pripojenia. Váš súper sa pokojne môže nachádzať aj v Amerike a vy s ním pritom môžete súťažiť priamo vo vašej obývačke. Takéto trenažéry zvyčajne ponúkajú aj možnosť sledovať svoju rýchlosť, čas, výkon, tep či kadenciu. Na niektorých si môžete tiež podľa váhy vytvoriť simulovaný odpor vychádzajúci z gravitácie alebo stúpanie až do 20 percent.

Tréningové valce

Valce fungujú na veľmi podobnom princípe ako cyklistické trenažéry – na jazdu využívate svoj bicykel a posed ostáva rovnaký. Keďže však navyše musíte udržiavať aj rovnováhu, pocit z jazdy je ešte o čosi reálnejší. V porovnaní s trenažérmi sú valce hlučnejšie a pri skladovaní potrebujú viac miesta. Jazda na nich je špecifická, preto sa odporúčajú skôr skúsenejším cyklistom. Všetko je však o zvyku a s každým ďalším tréningom si budete čoraz viac istejší.

Spinning

Ak obľubujete cvičenie mimo domova, vyskúšajte spinning vo fitness centrách. Keďže je celý mechanizmus spinnera veľmi stabilný, môžete sa na ňom dostatočne vyblázniť – striedať polohu, posed, úchop. Treba sa však dopredu pripraviť na to, že takáto „jazda“ je úplne odlišná od klasického bicykla. Líši sa technika šliapania aj posed, čo v konečnom dôsledku zistíte aj podľa pocitu po cvičení. Na druhej strane je ale cvičenie v kolektíve veľmi zábavné a ak vám ide len o udržanie sa v kondičke, môže byť práve spinning pre vás to pravé.

Ak hľadáte trenažér alebo valce do svojej domácnosti, pozrite si náš starší blog alebo web Športservisu.

Komentáre

komentáre