E-bike: bicykel, čo šetrí sily aj prírodu

Páči sa vám článok? Zdieľajte ho!

Elektrobicykle sa stávajú čoraz populárnejšou formou prepravy, a to najmä v rámci mesta. Mnohí ich dokonca nazývajú bicyklami budúcnosti. Myslíte si, že takéto bicykle sú len pre lenivých? Presvedčíme vás o opaku.

Čo je e-bike?

Elektrobicykel alebo e-bike je klasický bicykel s pedálmi, doplnený o systém elektrického pohonu, vďaka ktorému vynakladáte pri bicyklovaní nižšiu námahu. Jazda na elektrobicykli je odlišná napríklad od skútra či motorky. Elektrická asistencia takéhoto bicykla je plynulá a tichá a ľudskú silu skôr dopĺňa, než úplne nahrádza. Stupeň intenzity asistencie si pritom môžete zvoliť sami. Prepínanie intenzity elektropohonu závisí od konkrétneho modelu, zvyčajne si však môžete vybrať medzi tromi až piatimi stupňami. Ak chcete, elektrický pohon môžete vypnúť aj úplne a šliapať ako na klasickom bicykli.

Ako ďaleko zájdem na jedno nabitie?

Dojazd elektrobicykla sa môže líšiť vzhľadom na rozličné druhy batérií, ako aj terén, na ktorom bicyklujete. Kým sa na rovnej ceste spotrebuje energia menšia, pri náročnejších terénoch je to práve naopak. V neposlednom rade výkonnosť batérie ovplyvňuje aj hmotnosť cyklistu. V priemere by ste však s plne nabitou batériou mali zvládnuť 80 až 120-kilometrovú jazdu. Batériu môžete nabíjať v každej bežnej zásuvke. Jej nabitie vám zaberie 3 až 4 hodiny.

Tipy na predĺženie dojazdu

  • jazdite odporúčanou rýchlosťou 15 až 20 km/h
  • udržujte rovnomernú rýchlosť
  • zbytočne nebrzdite
  • snažte sa čo najviac energie dodať pedálovaním
  • zaobstarajte si náhradnú batériu a zdvojnásobte svoj dojazd

Bicykel, ktorý pomáha

Bicykle tohto typu sú vhodné aj pre starších, ľudí po operáciách, s bolesťami kĺbov a inými zdravotnými ťažkosťami. Okrem toho, že elektrické bicykle šetria vaše sily, sú podobne ako ich klasickí dvojkolesoví „bratia“ priateľské k životnému prostrediu. S elektrobicyklom sa hravo popasujete s kopcami a protivetrom, dlhé jazdy môžu byť zábavnejšie a menej vyčerpávajúce a po príchode do práce si nemusíte meniť spotené tričko.

Váhate? Testujte!

Ak premýšľate nad kúpou elektrobicykla a nie ste si istí, čo je to pre vás to pravé, príďte si ich otestovať do petržalského Športservisu. Bližšie informácie o testovaní nájdete tu.

Odporúčame:


Agogs City Liner Easy

S mestským modelom Agogs City Liner Easy si užijete maximálny komfort. Nízke nastupovanie a vzpriamená poloha sedenia z neho urobili elektrobicykel obľúbený vo všetkých vekových kategóriách.

Scott E-sportster 20

Svoju obľúbenú trasu s týmto trekovým bicyklom zvládnete za najlepší čas! Vďaka veľkým kolesám a pevnému rámu si môžete s minimálnou námahou vychutnať cyklistické chodníčky, poľné cesty, aj iný nespevnený terén.

Lectron X-biker RS5

S týmto modelom zvládnete oveľa dlhšie trasy, než na aké ste boli doteraz zvyknutí. Vďaka extrémnej kapacite batérie má dojazd až do 190 km!

Agogs Low Step

Vedeli ste, že e-bike môže byť aj skladačka? Agogs Low Step – skladačka s elektrickým pohonom a ľahkým nastupovaním sa skvelo hodí na dlhé cestovanie.

*Všetky modely nájdete v petržalskej predajni Športservis.

Komentáre

komentáre