Premium Closeup_2014_Photoshoot_SOFTGOODS_SCOTT Sports (14)

Cyklistické tretry

Páči sa vám článok? Zdieľajte ho!

Mnoho cyklistov má strach prejsť z klasickej športovej obuvi a obyčajných pedálov na tretry a nášľapný mechanizmus. Patríte medzi nich aj vy? Pozrite sa im s nami na zúbok a možno im dáte šancu.

Upínacie systémy

Existuje niekoľko systémov pripínania tretier k pedálom, najčastejšie sa však používa SPD. Všetky pracujú na rovnakom princípe: tretra sa pomocou mechanizmu zacvakne o pedál a zafixuje. Namiesto obyčajných pedálov sa, samozrejme, používa špeciálny pedál s patentom. V princípe ho možno prirovnať zmenšenému lyžiarskemu viazaniu – neupína sa celá noha, ale len časť podrážky. Na cyklistické tretry sa odspodu priskrutkuje kus presne tvarovaného kovu (kufor), ktorý sa pred začatím bicyklovania nacvaknutím pripevní k spomínanému pedálu. Pri väčšine tretier je možné kufor polohovať dopredu alebo dozadu podľa potreby cyklistu.

Vypínanie tretier

Je rozdiel zastaviť bicykel s nohami voľnými a pripnutými na pedáloch. Preto je dôležité vedieť, ako funguje vypínanie tretier z pedálov. Tretry vypnete podobne ako pri vypínaní lyžiarky z lyže – otočením päty do strany sa noha uvoľní. Stáva sa, že začiatočníci zabúdajú na to, že majú nohy zapnuté v pedáloch. Buďte preto veľmi opatrní a pri zastavovaní myslite dopredu. Vyhnete sa tak nepríjemným pádom.

Po troche cviku si na tretry úplne zvyknete
Upínací mechanizmus

 Výhody nášľapného mechanizmu

Hlavná výhoda SPD spočíva v efektívnejšom prenose energie z nôh do pedálov, a teda aj do pohonu bicykla. Toto plus najviac pocítite pri ťažkých stúpaniach a náročnejšom teréne. Do ťažkého stúpania v teréne veľmi pomáha, ak sa pri šliapaní do pedálov zapájajú obe nohy. Jedna noha tlačí pedál dole a druhá jej pomáha ťahom nahor, čím sa námaha rozkladá rovnomernejšie na obe nohy.

Druhá výhoda sa týka bezpečnejšieho zjazdovania. Možno to znie nelogicky, no vysvetlenie je jednoduché. Bezpečný zjazd je založený na pevnom kontakte s cyklistom na 4 bodoch, čo znamená, že je bicykel lepšie kontrolovateľný. Bez SPD je cyklista s bicyklom v pevnom spojení len rukami. Nohy bývajú obyčajne pri veľkej nerovnosti “vykopnuté” z pedálov, čo pri zjazde najčastejšie znamená pád z bicykla.

Ako vyberať tretry?

Ak jazdíte pre pohodu, častejšie zosadávate z bicykla a pohybujete sa v teréne, najvhodnejšou voľbou sú trekingové tretry prispôsobené na chôdzu, s možnosťou využitia SPD systému alebo bežného pedálovania.

Pre väčšinu cyklistov sú však podstatne lepším riešením MTB tretry, pretože majú na podrážke gumové výstuže, vďaka ktorým sa v nich dá aj pomerne dobre chodiť. Cestné tretry tieto výstuže nemajú, majú len hladkú podrážku a akékoľvek presuny v nich sú dosť nepohodlné.

Ďalším typom sú zjazdové tretry, vhodné taktiež na Freeride a Enduro, ktoré poskytujú zvýšenú ochranu členku. Oproti ostatným tretrám majú podstatne vyššiu podrážku odolnú proti šmyku, ktorá zabezpečujú dokonalú stabilitu na platformových pedáloch.

Cestná tretra
Cestá tretra – pohľad odspodu
Horská tretra
Horská tretra – pohľad odspodu
Trekingová tretra
Trekingová tretra – pohľad odspodu
Zjazdová tretra
Zimná tretra
Jesenná tretra

Ako vyberať podrážku?

Výber podrážky má vplyv na to, ako dobre sa nám v nich bude chodiť a aký bude prenos energie z nohy na pedál. Gumová podrážka je výborná na pohodlnú chôdzu, v prenose energie však už dochádza ku stratám. V tretrách so spevnenou podrážkou sa síce chodí o niečo horšie, ale prenos energie je lepší. S karbónovou podrážkou sa vám bude chodiť najhoršie, ale jej výkon bude maximálny. Tento typ podrážky používajú najmä profesionáli. Na dlhšie výlety sú lepšie spevnené podrážky. Tiež platí, že čím kvalitnejšia je podrážka, tým je obvykle vyššia aj cena.

Ako si vybrať upínanie?

Výber zapínania môže mať veľký vplyv na užívateľský komfort. Výhodou zapínania na šnúrky je nízka cena, ale na rozdiel od zapínania na suché zipsy nemôžete topánku pritiahnuť za jazdy, keď je to potrebné. Ak sa k suchým zipsom pridá ešte pracka, môžete topánku priťahovať pomocou dvoch prstov a získate tiež veľmi pevné obopnutie nohy v tretre.

Kompatibilita s nášľapnými pedálmi

Pri kúpe nových tretier sa informujte u predajcu, či rozteč dier na podrážke je kompatibilná s vašimi nášľapnými pedálmi na bicykli. V rámci MTB tretier by mala byť zaručená takmer 100%-ná kompatibilita. Cestné tretry však nie je možné používať s MTB pedálmi a naopak. Pri cestných tretrách je potrebné sa zaujímať o kompatibilitu viac, pretože existuje viac systémov uchytenia kufra, ktorým sa pripnete do nášľapného pedálu.

Nastavenie kufra a pedálu

Pre maximálnu efektivitu pri prenose sily, ale aj prevencii bolesti chodidla, je veľmi dôležitá správna pozícia nohy na pedáli, a teda aj poloha kufra na podrážke. Pri správnom umiestnení kufra na podrážke by sa mal kĺb palca (teda jeho vrchol – najširšie miesto chodidla, ktoré každý ľahko nahmatá) nachádzať priamo nad osou pedála. Nastavenie kufra prebieha metódou pokusu a omylu – treba skúšať jeho rozličné polohy. Nutné je ustrážiť aj správne natočenie nôh do strán. Ak si predstavíte priamku vedúcu chodidlom odpredu dozadu, potom by nemala byť rovnobežná s bicyklom. Päty by mali smerovať mierne dovnútra, bližšie k rámu.

Silu vypínacieho mechanizmu nastavujeme pomocou imbusových skrutiek umiestnených na čele pedálu (MTB) alebo na hornej strane (pri cestných). Otáčaním vľavo bude potrebná sila k vypnutiu menšia, otáčaním vpravo, naopak, väčšia. Je potrebné, aby bola sila jednotlivých pružín nastavená rovnomerne. Optimálne je utiahnuť nastavovacie skrutky na maximum a potom každú povoliť o rovnaký počet otáčok. Sila pružín sa po dlhšom čase používania zmenší, bude ich preto treba dotiahnuť.

V Športservise si vyberiete

Ak ste sa rozhodli pre kúpu nových tretier, u nás v Športservise si určite vyberiete. S výberom vám ochotne pomôžu naši odborníci.

Široký výber cyklistických tretier v Športservise

Odporúčame:

 

MTB tretry Shimano SHM088 biele alebo čierne, 83,95 €

 

Cestné tretry Shimano SHR088 biele, 83,95 €

Zdroje použité v článku: www.ivelo.cz , www.sportreport.sk, www.heureka.sk/poradna

Komentáre

komentáre