Babie leto na bicykli: 3 tipy na výlety

Páči sa vám článok? Zdieľajte ho!

Babie leto je jedno z najkrajších období na cyklistiku. Kombinácia bicykla, teplých slnečných lúčov a pestrofarebnej prírody je zárukou ideálneho oddychu. Využite posledné pekné dni a urobte si príjemný cyklovýlet. Ponúkame vám naše 3 tipy, kam zájsť na bicykli v okolí Bratislavy.

Výlet na Pajštún

Boli ste už na zrúcanine hradu Pajštún? Ak nie, odporúčame vybrať sa tam čo najskôr. Na svoje si prídu najmä milovníci horskej cyklistiky, ktorí na jazdu preferujú lesné cestičky. Tešiť sa môžete aj na množstvo zaujímavých miest a výhľadov, ktoré vám tento výlet ponúkne. Cyklovýlet sa začína na bratislavskej Železnej studničke, kde sa dostanete buď na bicykli, alebo MHD. Zo Železnej studničky sa vydajte smerom nahor a keď sa na križovatke s bufetom občerstvíte, odbočte smerom doprava na Biely Kríž. Potom sa vyberte smerom na Stupavu, pokračujte okolo hradu Biely Kameň a lesnou cestičkou stúpajte nahor. Onedlho sa ocitnete na hrebeni, ktorý vedie priamo k hradu. Keď si užijete prechádzku po zrúcanine a krásny výhľad, môžete sa vydať späť po rovnakej trase, alebo ísť cez Borinku a Malý Slavín až po Železnú studničku.

Bratislava – Schlosshof – Hainburg

Kto má radšej asfaltové alebo štrkové cestičky, môže sa vydať na cestu do susedného Rakúska. Na príjemnú jazdu môžete využiť obľúbený okruh Bratislava – Schlosshof – Hainburg. Cez Cyklomost slobody (ľudovo Most Chucka Norrisa) v Devínskej Novej Vsi sa dostanete do Schlosshofu, kde nájdete letné sídlo Habsurgovcov – krásny barokový zámocký komplex so záhradami a zvieracou farmou. Pri ceste naspäť sa môžete zastaviť v Hainburgu, malebnom historickom mestečku. Ak budete mať dosť času a síl, určite navštívte aj zrúcaninu hradu Hainburg. Výstup nie je vôbec náročný a na vrchole vás poteší pôvabný výhľad na okolie. Do Bratislavy sa vrátite cez obec Wolfsthal a hraničný priechod Berg.

Vyskúšajte Juravu

Už túto nedeľu – 19. októbra by mala byť slávnostne otvorená 28 kilometrov dlhá malokarpatsko-šúrska cyklomagistrála Jurava, ktorá má spájať Raču, Svätý Jur a Vajnory. Po príjemných asfaltových cestičkách sa cez dozreté vinice a aleje stromov môžete dostať až k národnej prírodnej rezervácii Šúr s chráneným jelšovým lesom a rybníkom. Túto oblasť síce cyklotrasa obchádza, ale prejsť sa v nej môžete po náučnom chodníku. Pozitívnou správou je, že cyklomagistrála Jurava by sa mala do budúcna ešte ďalej rozširovať. Celý projekt by mal byť hotový do konca roka 2015.

Komentáre

komentáre