Ako zistiť, či je bicykel v poriadku?

Páči sa vám článok? Zdieľajte ho!

Nedávno sme písali o tom, ako rozpoznať problémy bicykla podľa zvukov, ktoré vydáva počas jazdy. Ak ide bicykel ticho a plynule, na prvý pohľad sa môže zdať, že je všetko v poriadku. Ani to však nemusí byť vždy pravda. Poradíme vám, ktoré časti bicykla by ste mali pravidelne kontrolovať.

Hlavové zloženie

Oprite sa rukou o rám v oblasti hornej časti hlavovej trubky, pevne obopnite spoj medzi rámom a podložkami pod predstavcom. Následne zabrzdite prednou brzdou a opakovane posúvajte bicykel dopredu a dozadu. Cítite vôľu medzi vidlicou a rámom? Ak áno, mali by ste problém čím skôr riešiť. Inak sa ložiská môžu zaniesť a zahrdzavieť, čo ovplyvní ich funkčnosť, prípadne sa úplne znehodnotia. To môže viesť k nepríjemným zvukom, ťažšiemu ovládaniu bicykla alebo poškodeniu jeho ďalších časti.

Náboje

Vôľa v nábojoch sa síce najčastejšie prejavuje nepríjemnými zvukmi, môže sa však rovnako stať, že poškodenie budete musieť odhaliť inak. Vyskúšajte striedavo kmitať kolesami voči nohám vidlice. Pokiaľ cítite „vakel“, pravdepodobne bude chyba práve v náboji (pred konečným verdiktom si ešte skontrolujte poriadne utiahnutie osky náboja voči vidlici). Ak sa tento problém nerieši, môže vyústiť do poškodenia tela náboja, čo si vyžaduje jeho úplnú výmenu.

Stredové zloženie

Jednou z najčastejších príčin servisných investícií do bicykla je nedostatočná kontrola dotiahnutia stredového zloženia – pravidelne preto kontrolujte jeho vôľu. Toto poškodenie vzniká najmä pri štvorhrannej oske, kde nedostatočne dotiahnutá kľuka môže poškodiť samotnú os stredového zloženia. Pri takomto probléme je v lepšom prípade potrebné vymeniť len stredové zloženie, v horšom aj celé kľuky. Dotiahnutie misiek skontrolujete kmitavým pohybom kľuky smerom k rámu bicykla a späť.

Reťaz

Pomocou mierky (kalibru) reťaze z času na čas skontrolujete aj vyťahanie reťaze. Existuje niekoľko typov meradiel. Najčastejšie sa zakliesnia medzi očká reťaze jednou stranou a zapadnutie druhej strany vám ukáže stav reťaze. Pokiaľ stihnete reťaz vymeniť včas, môžete predísť výmene kazety či v najhoršom prípade prevodníkov.

Včasná diagnostika vášho bicykla vám môže ušetriť peniaze a predĺžiť životnosť mnohých súčiastok. Ak ste dokázali identifikovať problém, ale neviete si s ním poradiť, obráťte sa na odborný servis.

Komentáre

komentáre