blog-stredosl_cyklotrasy

Na bajku cez hrebeň Veľkej Fatry

Páči sa vám článok? Zdieľajte ho!

Chystáte sa na dovolenku na stredné Slovenko? V spolupráci s vydavateľstvom DAJAMABOOKS sme pre vás pripravili tip na jeden z najkrajších cyklovrcholov v okolí Liptova. Spoločne sa vydáme z dolného Liptova až na dolnú Oravu, a to cez nádhernú severnú časť hrebeňa Veľkej Fatry. A kto nečítal na našom Facebooku, tak až do 19.6. súťažíme o 3 knižky Najkrajšie cyklovrcholy, 2. diel. Klikajte na súťaž SEM a zapojte sa svojimi fotografiami a zážitkami.

Severná časť hrebeňa Veľkej Fatry je vďaka svojmu charakteru a prírodným scenériám mimoriadne atraktívnym terénom na horskú cyklistiku. Prechádza ňou aj naša zaujímavá a netradičná trasa z dolného Liptova na dolnú Oravu cez krásnu Smrekovicu.

MALÝ “PÁN”

Malá Smrekovica (1 485 m) je deviatym najvyšším vrchom Veľkej Fatry. Leží v severnej časti hlavného hrebeňa a celý jej vrchol je zalesnený. Blízko vrcholu na východnej strane (vo vzdialenosti 170 m) v lúčnej časti prechádza cyklotrasa, z ktorej sú nádherné výhľady na Liptov a jeho hory. Vo vrcholovej časti sa nachádzajú pozostatky vzácnych pôvodných pralesovitých lesov, v ktorých prevažujú čučoriedkové smrečiny. Vo vzdialenosti 3 km od Malej Smrekovice v smere na juhovýchod sa vypína jej mohutnejšia „sestra“ Smrekovica (s nadmorskou výškou 1 530 m siedmy najvyšší vrch pohoria). Husto zalesnená „veľká“ Smrekovica sa vypína priamo nad Liptovskou Osadou a jej ľudový názov je Pán.

08_MSM_Z3

VÝSTUPOVÉ CESTY

Cez Malú Smrekovicu prechádza značená cyklotrasa, po ktorej sa dá prísť pod vrchol z dvoch strán hrebeňa. Kratší a ľahší prístup je z Podsuchej z Revúckeho podolia, kde začína 7,8 km dlhá stúpajúca horská asfaltka k horskému hotelu Granit. Odtiaľ už po hrebeňovej lesnej ceste je na Malú Smrekovicu 1,2 km pri stúpaní 120 m.

Druhou možnosťou je prístup po hrebeňovej ceste zo severu. Modrá cyklotrasa začína v Ružomberku a cez Vlkolínske lúky a Nižné Šiprúnske sedlo po 14,1 km a pri stúpaní 1 140 m vyjde na Malú Smrekovicu. Na Vlkolínske lúky vedie cesta údolím Hrabova a dlhšia, avšak malebnejšia cesta cez osadu Vlkolínec. Na modrú cyklotrasu sa dá napojiť aj zo severnej strany zo značkovaných ciest a chodníkov idúcich údolím Bystrého potoka alebo Čutkovskou dolinou.

08_MSM_03

NÁROČNOSŤ

Štandardne náročná trasa má relatívne jednoduchý profil. Po stúpaní na Malú Smrekovicu sa vlní hrebeňom Veľkej Fatry a potom klesne do údolia Váhu, aby po stopách starej obchodnej cesty došla na Oravu. Technicky náročnejší je hrebeňový úsek, fyzicky zas dlhé stúpanie na Smrekovicu. Na orientáciu je najťažší zjazd z Nižného Šiprúnskeho sedla cez Chabzdovú do údolia Váhu a prechod po neznačenej lúčnej ceste z Komjatnej do Žaškova. Z Nižného Šiprúnskeho sedla môžeme pokračovať aj kratšou cestou (s celkovou dĺžkou 36 km pri stúpaní 1 165 m) po horskej cyklotrase naspäť do Ružomberka.

08_MSM_Z1

NA HREBEŇ VEĽKEJ FATRY

Ružomberok, centrum dolného Liptova a v prvej polovici minulého storočia najväčšie mesto na území dnešného stredného Slovenska, je východiskom našej túry. Zo železničnej stanice prejdeme ulicami mesta na koniec Šoltésovej ulice. Tu sa začína cyklotrasa Cyklokorytnička. Trasa vedie cez viaceré mostíky paralelne s frekventovanou cestou. Po dvoch križovaniach tejto cesty dôjdeme do osady Podsuchá, kde príjemnú Cyklokorytničku opustíme.

Popri pohostinnej kolibe Bodega sa vydáme do kopca smerom na Smrekovicu (modrá cyklotrasa). Horská asfaltka stúpa pekným lesným prostredím údolia Vyšné Matejkovo. Stúpanie k horskému hotelu Granit s priemerom 9,7 % je v strednej časti miestami väčšie ako 14 %. Hotel (bývalá vojenská zotavovňa) sa nachádza na hrebeni Veľkej Fatry v časti Močidlo. Oplatí sa odtiaľ urobiť krátku odbočku z trasy na krásne lúky na Mo-čidle, odkiaľ vidno prekrásne horské scenérie.

08_MSM_Z2aOd horského hotela pokračujeme v smere modrej cyklotrasy, ale už po lesnej, miestami kamenistej ceste. Naľavo sa objaví chatka, ktorá stojí na mieste bývalej kaplnky sv. Ondreja. V stúpaní pekným vysokohorským lesom vyjdeme na horské lúky pod vrchol Malej Smrekovice. Potešení peknými výhľadmi na Liptov sa vnoríme do starého lesa a pokračujeme po hrebeni klesaním cez Jánošíkovu kolkáreň, ktorá je vďaka pralesovitým smrečinám prírodnou rezerváciou. Ďalej sa na hrebeňovke striedajú viaceré kratšie stúpania a klesania. Cestu nám spríjemnia výhľady na malebnú horskú krajinu.

V Nižnom Šiprúnskom sedle opustíme cyklotrasu a vydáme sa severným smerom po červenej turistickej značke. Cestička vedie úbočím a neskôr plynule klesá trávnatým chrbtom Maďarovo nad záverom Čutkovskej doliny. Zostup sprevádzajú neobvyklé, úchvatné výhľady. Napravo sa vynímajú v zákryte stojace siluety Čebraťa a Veľkého Choča. Pred nami za dolinami a hrebeňmi uvidíme malofatranské velikány Stoh a Veľký Rozsutec (vzdialené 27 km), bližšie napravo vidno skromnejší Šíp.

08_MSM_01

Lúčna cestička nás dovedie na križovatku Chabzdová, kde sa stretávajú tri turistické trasy. Pokračujeme po žltej turistickej značke, ktorá vedie najprv plytkým záverom Bystrej doliny. Po lesnej ceste pôvabnou dolinou s parkovým charakterom zídeme k rázcestiu Na jame, kde sa napojíme na zelenú cyklotrasu. Pokračujeme mierne doprava po klesajúcej, miestami hrboľatejšej lesnej ceste, ktorá neskôr aj trochu stúpa. Na ďalšom rázcestí Pod Tlstou horou odbočíme doľava na inú lesnú cestu (žltá cyklotrasa), ktorá klesá a obtáča sa okolo Suchej hôrky, až nakoniec zíde do Bystrej doliny na asfaltku. Po nej pohodlne prídeme do údolia Váhu k horárni Bystré. Čaká nás trojkilometrový úsek po frekventovanej asfaltovej ceste do Hubovej (po dobudovaní diaľnice v tejto lokalite bude úsek cyklisticky príjemnejší). V Hubovej prejdeme po reťazovom moste na druhú stranu Váhu do Švošova. Chvíľu pôjdeme popri Váhu smerom na východ a onedlho odbočíme doľava na sever do úzkej Komjatnianskej doliny.

Historickou obchodnou cestou, ktorá spájala Liptov s Oravou, sa dostaneme do Komjatnej. Pokračujeme cestou po stopách starých obchodníkov, hoci v súčasnosti je to len nenápadná poľná cesta. Vystúpime do holého sedla pod Lopatou, kde pod dvomi lipami stojí kríž. Práve v tomto bode prejdeme z Liptova na Oravu. Klesajúca cesta malebným krajom s nádhernými výhľadmi na Oravu a Kubínsku hoľu nás privedie do Žaškova. Prejdeme cez dedinu k rieke Orava. Odtiaľ po značených cyklotrasách po ľavom brehu Oravy dôjdeme do Dolného Kubína.


Tip na cyklotúru sme vybrali z knihy Najkrajšie cyklovrcholy, 2. diel z Vydavateľstva Dajama. Druhý diel sprievodcu Najkrajšie cyklovrcholy je určený milovníkom cykloturistiky. Ponúka v porovnaní s prvým dielom nových 25 slovenských vrchov, ktoré možno zdolať v sedle bicykla. Pri niektorých trasách sa vyskytuje jedna alebo viac možností na zdolanie aj ďalších „vedľajších“ cyklovrcholov a pre menej náročných cyklistov sú pri opisoch po absolvovaní hlavného cyklovrcholu tipy na skrátenie trasy.



cyklovrcholy-baner-na-sirku

25 cyklistických trás na najkrajšie slovenské
cyklovrcholy na 208 stranách

  • • tipy a zaujímavosti na trasách
  • 
• 208 farebných fotografií

  • • 18 panoramatických fotografií

  • • profily trás

  • • itineráre a prevýšenia trás

  • • mapové výrezy so zakreslenými trasami

Komentáre

komentáre