unnamed

Prečo servisovať lyže a bajky

Páči sa vám článok? Zdieľajte ho!

Športové vybavenie dostáva počas sezóny poriadne zabrať, či už hovoríme o bajkoch alebo lyžiach. Práve preto je dôležitý servis. Ak teda chceš, aby ti vybavenie vydržalo čo najdlhšie, čítaj ďalej a dozvieš sa viac v našom najnovšom blogu 😉

Servis lyží

Lyžiarska sezóna je v plnom prúde, hoci teploty v Bratislave tomu až tak nenasvedčujú. Zjazdovky hlásia snehovú pokrývku, lyžiarske strediská celkom dobrú sezónu a horská záchranná služba občas lavínovú 4-ku! Zimní nadšenci čakali na takéto podmienky už dlhšie, no netreba podceňovať prípravu. Ak medzi nich patríte aj vy, mali by ste sa čo najskôr objednať do servisu na prehliadku vašej výbavy. “Správne zoservisovaná a nastavená lyža ponúka viac komfortu, spoľahlivosti, bezpečia a tým aj viac zážitkov zo samotnej jazdy na svahu,” hovorí Michal zo servisu Športservis v Petržalke. Opravám sa venuje už niekoľko rokov a svoje športové náradie mu zverujú aj mnohí profesionálni jazdci, lyžiari i cyklisti.

ski_servis_1Pri servise lyží a snowboardov sú drobné opravy, ktoré sa dajú urobiť aj doma, no výhodnejšie je využiť profesionálny prístup a modernú techniku, ktorú kvalitné servisy ponúkajú. Ide o investíciu vo výške pár desiatok eur, ktoré sa vrátia v podobe spokojného lyžiara ☺ “So stálymi zákazníkmi alebo profi jazdcami sa vždy bavíme, aký štýl jazdy preferujú a podľa toho im lyže upravíme. Tam, kde sa s ľuďmi priamo nezhovárame, viem už odhadnúť, aký servis potrebuje konkrétna lyža a tým sa orientujem,” vysvetľuje Michal. Na lyži, na ktorej práve pracuje, zalieva ryhy a obrusuje hrany od hrdze: “Viem, že sa vedú diskusie o tom, ako servis skracuje životnosť náradia a áno, je to pravda. Na druhej strane, buď budete mať lyžu servisovanú a plne funkčnú šesť či sedem rokov, alebo ju budete mať neservisovanú a v zlom stave, so zlou ovládateľnosťou, desať rokov.”

Pre skúsenejších odporúča zaobstarať si pilníky a uholníky a zalievacie tyčinky na základnú opravu na viac-dňovej lyžovačke a prípadne menšie opravy vykonať hneď, keď treba. Taktiež odporúča po jazdení utrieť hrany do sucha a odložiť lyže na suchom a teplom mieste, aby sa predišlo zbytočnému hrdzaveniu hrán. A po skončení sezóny je ideálne opraviť poškodenia, zakonzervovať skĺznice voskom a uskladniť lyže v suchom prostredí, aby do ďalšej sezóny boli plne pripravené.

Krásnu lyžovačku prajeme!

V prípade záujmu o servis lyží nás neváhajte kontaktovať, radi vám poradíme na petrzalka@sportservis.sk. Lyžiarsky a bežkársky sortiment nájdete len v predajni v Biskupiciach. Servis lyží a snowboardov ponúkame v oboch predajniach. Základný servis v hodnote 20 eur obsahuje prebrúsenie a opravu skĺznice a tiež uhlovanie bočnej hrany, voskovanie i leštenie. Čakacia doba je štandardne 2 dni.

 

Servis bicyklov

Zimné mesiace využívajú na opravy mnohí jazdci. Nejde ani tak o cenu ako o čakaciu dobu. Termín si objednajú vopred a zhruba o dva dni už majú svoj bicykel nazad. Prijímací technik spraví základnú obhliadku, pri ktorej určí závažnosť servisných úkonov a predbežnú cenu opravy. Ak sa vyskytnú neočakávané problémy, zákazník je informovaný o ďalšom postupe. Každopádne, je lepšie urobiť servis ešte pred sezónou, aby ste sa potom vyhli dlhému čakaniu počas nej.

“Prehliadku odporúčame dvakrát ročne a ak sa jazdí veľa, tak aj medzi tým. Predídete tým väčším poškodeniam a následne drahšej oprave, ’’ hovorí Michal. Základné veci si doma dokážete jednoducho skontrolovať aj počas sezóny sami. Dôležité sú:

  • správne nafúkané kolesá
  • namazaná reťaz
  • dotiahnutie všetkých spojov bicykla

IMG_20180406_111420Tí skúsenejší si dokážu urobiť aj náročnejšie opravy, od rôznych nastavení až po výmenu komponentov, no netreba sa bezhlavo púšťať do všetkého, čo ste videli na internete, alebo čo vám poradil sused ☺ Častokrát sa veci poškodia a následná oprava sa zbytočne predraží a skomplikuje, odborný servis je predsalen lepšia voľba.
Ďalej pri servise záleží od toho, aký typ bicykla máte, v akom teréne jazdíte a ako často. “Netreba, samozrejme, zabúdať ani na pravidelný servis vidlíc, tlmičov a teleskopických sedloviek, ktoré sa odvďačia dobrou spoľahlivosťou a dlhšou životnosťou. Pri bežnom používaní je to spravidla každé 2 roky, pri aktívnejšom jazdení 1-krát ročne.” hovorí Michal. Zároveň prezrádza, že skúsení jazdci si už dávajú upraviť bicykel na vlastný štýl jazdy. “ Nebojte sa poradiť s odborníkmi na predajni alebo v servise o ďalších možnostiach, nastaveniach a vylepšeniach vášho bicykla, často krát drobnou úpravou môžete vylepšiť celkový pocit z jazdy a vy tak budete spokojnejší” dodáva Michal.

Ešte do konca februára máte v Športservise stále možnosť využiť mimosezónny generálny servis bicykla za 80 eur. Tento servis obsahuje kompletné rozobratie a opravu bicykla:

  • demontáž + montáž kolies, vidlice, kľuk, reťaze, kazety, prehadzovača, prešmykača, stredového zloženia
  • rozobratie + čistenie + kontrola + mazanie ložísk predného náboja, zadného náboja, stredového zloženia, hlavového zloženia
  • čistenie prevodového ústrojenstva – reťaz, kazeta, kľuky, prehadzovač, prešmykovač
  • výmena opotrebovaných častí
  • čistenie kabeláže bŕzd/radenia, podľa potreby výmena
  • centrovanie kolies, podľa potreby doplnenie špice
  • kompletné nastavenie bicykla, radenia a bŕzd

Na mimosezónny servis, štandardný servis alebo akúkoľvek opravu sa môžete objednať v oboch predajniach – v P. Biskupiciach i Petržalke. Kontakty a cenník nájdete na našej webovej stránke.

Spolu s vami sa budeme tešiť na novú sezónu!

Športservis tím

 

Komentáre

komentáre