blog-ozdoby

Do It Yourself: ReCyklodarček pod stromček

Páči sa vám článok? Zdieľajte ho!

Hovorí sa, že najcennejšie darčeky sú vyrobené vlastnoručne. Či už s tým súhlasíš alebo nie, pravda je taká, že sviatočné dni voľna ponúkajú dostatok času na majstrovanie. Prinášame inšpiráciu, ako šikovne zrecyklovať svoj starý bajk.

Priznávame sa. Všetci chceme na Vianoce nové bajky, preto sme sa rozhodli tie staré rozobrať tak, aby nám to naše polovičky odpustili a nebolo im ľúto, že ten starý bajk zase stojí kdesi v pivnici. Nestojí. Tentokrát sme z neho zmajstrovali niečo nové, niečo užitočné, niečo, čo sa bude ženám (možno) a deťom (určite) páčiť – vianočné dekorácie. Vzniklo to tak spontánne, že sme nestihli celý proces ani nafotiť ani nahrať na video, takže nám ako ukážky budú slúžiť fotografie finálnych produktov. Všetky dekorácie máme vystavené aj na predajni, radi vás privítame osobne. Veríme, že vás inšpirujeme. A ak budete majstrovať tie svoje, zo skúseností radíme do procesu zapojiť aj vaše deti. Majstrovanie je totiž nákazlivé a naše ratolesti sa síce z výsledku tešili, no nám vstávali vlasy dupkom, keď sa rozhodli vytvoriť duplikáty. Vraj nevadí, že je ten starý bajk už rozobratý, zoberú komponenty predsa z nového! A to sme dopustiť nemohli, chápete. Užite si čítanie a určite sa s nami podeľte aj o vaše vlastné cyklistické vianočné ozdoby.

Snehuliak

Potrebujete: 2x ráfik, 1x plášť, 1x pružina z tlmiča, náboje, zadné odrazky, špice na spájanie
Náradie: vŕtačka, šróby, lepiaca pištoľ a príp. patent umiestnenia na stenu

Snehuliak je symbolom vianočnej atmosféry. Keď sa pozriete na bajk, napadne vám ako prvý, pretože kolesá sú okrúhle, pekne veľké ako bruško. Potom zbadáte dcérin starý bicykel a synovu malú štvorkolku a hneď máte o snehuliaka postarané. My sme mali to šťastie, že v servise chalani skladujú obrovskú krabicu (nazývajú ju krabicou bordelu a odpadu), ktorá bola pre nás v tejto chvíli plná cenného majetku. Zobrali sme potrebné komponenty a dali sa do práce. Získali sme to, čo pripomína brucho, druhé brucho a hlavu. Pružina nám poslúžila ako nos, ale použiť by sa dala aj sedlovka či prestavec. Náboje dali snehuliakovi ruky a odrazky oči. Zabezpečili sme mu aj štýlový šál z reťaze, aby mu zima nebola. Jednotlivé diely sme prepojili navŕtanými šróbmi a zavesili na stenu u nás v predajni v Podunajských Biskupiciach na hornom poschodí. Kto chce, nech sa príde pozrieť. Inak čas tvorby je zhruba tých 45 minút, hoci nám to popri práci trvalo skoro dva týždne.

 

Hviezdičky

Potrebujete: reťaz, ozdoby
Náradie: niťovačka, lepiaca pištoľ, závesný systém

Hviezdičky sa budú rátať najmä najmenším, pretože sú rýchlo vytvoriteľné a všakovako variovateľné. Pre otcov rodiny je návod nasledovný: zoberiete starú reťaz a oddelíte z nej 10 až 12 dielikov, tie vytvarujete do hviezdičky, na koncoch spojíte niťovačkou a zvyšok ozdobovania už necháte na deti. Deti hviezdičky môžu dodekorovať čímkoľvek, či už drevenými ozdobami, flitrami alebo kreslenými obrázkami či nálepkami, je to jedno. Ak nie sú ozdoby samolepiace, pomôže vám lepiaca pištoľ. Tiež nezabudnite domyslieť závesný systém. Môže ísť o drôtik, šnúrku, hocičo, čo sa bude dobre chytať do rúk a vešať na vianočný stromček. U nás na predajni mali hviezdičky taký úspech, že sme ich už zopár aj zákazníkom darovali. Sľúbili, že si ich zavesia. Z jednej reťaze vyrobíte zhruba desať takýchto hviezdičiek. Určite sa vám podarí vytvarovať aj iné ozdoby. Fantázii sa medze nekladú.

 

Adventný veniec a Svietnik

Potrebujete: kľuky, sviečky, dekorácie
Nárade: žiadne alebo lepiacu pištoľ

Kľuky používame ako špeciálny cyklistický adventný veniec. Výroba to bola rýchla. Ako sme sa prehrabávali u mechanikov v krabici, narazili sme na ne. Vytiahli sme ich za tú tenšiu časť a chceli odložiť, nech nezavadzajú a vidíme do krabice hlbšie, no niekto zrazu zakričal: “Počkaj, to by bol skvelý adventný veniec!” Mal pravdu. Stačilo dosadiť štyri sviečky, ideálne podlepiť lepidlom, pridať pár vianočných dekorácií a advent bol na svete. Máme ho umiestnený hore v predajni v Podunajských Biskupiciach. Zatiaľ si ho síce všimlo menej zákazníkov ako ostatné ozdoby, ale veríme, že vy ho oceníte.

Inak podobne jednoduchý nápad je aj svietnik. Ten vyrobíte zo starej kazety, do ktorej umiestníte dlhú sviečku. Ideálna to ozdoba na vianočný stôl.

 

Dekoratívny stromček

Potrebujete: 1x brzdový kotúč, prevodníky rôznych priemerov, staré špice
Náradie: lepiaca páska, lepiaca pištoľ

Všetky komponenty môžete nájsť na starom bicykli, ale je pravda, že ak by ste chceli ísť do väčšej dekoratívnosti, museli by ste použiť viacero prevodníkov, nakoľko jeden bicykel má dokopy tri. My sme mali to šťastie, že sme ich našli a mohli sme pripraviť tú zložitejšiu verziu postavenú na piatich prevodníkoch. Pokojne však môžete tú našu ešte zdokonaliť a predčiť. Dávajte však pozor, aby vám prevodníky veľkostne sedeli, na tom sme strávili nejaký ten čas, kým sme našli takto sa zvažujúce prvky. Popravde, stromček je náš najobľúbenejší z vianočných ozdôb, pretože je jednoduchým, rýchlym, lacným a pekným riešením. A aj naši zákazníci naň veľmi pozitívne reagovali.

 

Visiaci lampáš

Potrebujete: 2x brzdový kotúč, drôtiky, dekorácie
Náradie: lepiaca pištoľ, lepiaca páska

Ak by ste chceli vyrobiť lampáš aj stromček z jedného bicykla, museli by ste sa rozhodnúť, ktoré sa vám páči viac, pretože oba vyrobiť z jedného nedokážete. Na lampáši sme strávili asi najviac času. Nie preto, že by to bola zložitá konštrukcia, ale preto, že sme mali problém s úchytom – hore sme konštrukciu zlepili lepidlom a keď sme zapálili sviečku, teplo ho rozleptalo a lampáš padol. Skúšali sme to spevniť rôznymi spôsobmi na tri razy, no napokon to vyriešila lepiaca páska. Skúste to aj vy, možno prídete na niečo účinnejšie a krajšie. Nám toto riešenie stačí, nakoľko je funkčné a pri svojej praktickosti vyzerá naozaj pekne. Tvorba lampáša, keď sa vyhnete konštrukčným chybám, trvá aj s dozdobením asi 20 až 30 minút. Zdobiť nechajte deti, určite sa potešia.

 

Tak to sú naše tipy. Nápadov sme mali neúrekom, len sme sa nechceli púšťať do väčších a zložitejších konštrukcií, ktorými by sme vás len ťažko inšpirovali, keby ste ich nedokázali doma vyrobiť. Inak sa dá pripraviť azda všetko – napríklad lampy, adventné vence, visiace obrie dekorácie či veľký vianočný stromček. Ten by bol úžasný, len naň potrebujete niekoľko desiatok starých bicyklov poukladaných na seba, aby vyzeral dobre. A to je už naozaj veľký projekt.

 

Na záver ešte jedna špecialitka od nášho Paťa

Potrebujete: bicykel, svetielka a iné
Náradie: podľa typu doplnkov

Toto je vianočný bicykel nášho predajcu Paťa, ktorým sa pýši už niekoľko rokov. Možno si ho pamätáte aj z predajne. Pri tejto príležitosti sme sa ho popýtali, ako bicykel vznikol. Odpovedal nám: “Keďže byť videný je na ceste pravidlo číslo 1, obzvlášť cez zimu, keď sa skôr stmieva, rozhodol som sa poslniť svetelnú výbavu vianočnými LED svetielkami na batérie. Zdroj som upevnil na predstavec a zbytok obmotal okolo rámu a vidlice. Bicykel zároveň poslúžil ako vianočná výzdoba výkladu predajne.” Kreatívne, funkčné a parádne! Vďaka jeho inšpirácii sa vás možno tento rok na obdobných vianočných bicykloch stretne na cestách viacero.

IMG_1030

Za nás a za celý tím Športservisu vám týmto želáme šťastné a veselé a najmä VYBICYKLOVANÉ Vianoce!

Komentáre

komentáre