blog-trendy

Cyklistické trendy a vylepšenia 2019

Páči sa vám článok? Zdieľajte ho!

Rok 2018 už finišuje v cieľovej rovinke a čoskoro predá štafetu čerstvej 2019-ke. Poďme si teda predstaviť novinky a vylepšenia, ktoré nám technologický pokrok prinesie v novom roku. Buď moderný cyklista a vykroč do nového roku s odborníkmi s najdlhšou tradíciou na Slovensku.

 

Zdieľané e-bajky

JUMP_Bikes_002Aj Bratislava sa pripojila k ostatným vyspelým mestám a má svoju bajkersku sharovaciu službu. Zatiaľ však s “obyčajnými” mestskými bicyklami. To, čo je novinkou v šírom svete, je, že tieto bicykle sú nahradzované elektrobajkmi. Samozrejme, je tu jeden problém, a to, že sa pomerne rýchlo vybijú a na noc ich treba zobrať kamsi do úzadia a nabiť. To tento rok úspešne vyriešila firma Jump, ktorú vlastní Uber, a v americkom San Franciscu ohlásila, že od januára ľudia v dokoch nájdu úplne nové elektrobajky s vymeniteľnou batériou a vylepšeným systémom uzamykania bicykla. Takže, v prvom rade, tým, že je batéria vymeniteľná, tímu trvá zhruba minútu, kým ju priamo v dokoch vymení za plne nabitú. Zároveň je nastavená tak, že podporuje cyklistu až vtedy, ak ide rýchlosťou nad 32 kilometrov za hodinu. Bicykle sú plne vybavené, a to aj obrazovkou, ktorá má v sebe zabudovaný GPS systém. Niet teda pochýb, že trh má o e-bajky čím ďalej tým väčší záujem a my môžeme očakávať stále viac a viac inovácií práve v tejto oblasti.

 

Výkonná cestná cyklistika

giant_trinity_advanced_pro_1V oblasti cestnej cyklistiky sa slovo aero skloňuje už niekoľko rokov. Ide o snahu výrobcov prispôsobiť konštrukciu bicykla tak, aby robila cyklistovi čo najmenší odpor a poskytla mu tak väčšie časové rezervy. V skutočnosti by ste pri používaní takto vyladeného bicykla mali byť jediným obmedzením v dosahovaní výsledkov práve vy, pretože bicykel sa správa presne tak, ako sa správať má. Žiaľ, nie všetkým výrobcom to v prvých pokusoch vyšlo najlepšie, no rok 2019 sľubuje, že táto oblasť pôjde ďaleko dopredu. Všetok štandard od sploštenej vidlice cez kolesá s hlbokým ráfikom, precízne vyrezávané brzdy až po aero sedlovku môžete očakávať, že doplnia ďalšie vychytávky ako vylepšený systém Iso Speed (spojenie hornej rámovej trubky a sedlovej trubky čapom s ložiskami, ktorý umožňuje pohyb sedlovke), zabudovaný merač výkonu, krátka sedlovka s nosným koncom (vďaka ktorej je zmiernený tlak na mäkké tkanivá počas jazdy v agresívnej aero polohe) či bezdušové plášte. Skvelá správa je, že väčšina veľkých značiek sa púšťa do výroby a testovania vlastných komponentov, investuje veľké obnosy financií práve do ich vývoja. Mnohé inovácie, napríklad ako vo firme Giant, sú potom testované profesionálnymi jazdcami. Ak sú teda novinky dobré pre nich a vidíte, že sú využívané v pretekoch, je takmer isté, že budú vhodné aj pre vás.

 

Najnovšie gadgety

Screenshot 2018-12-29 at 21.30.24Trh sa hýbe aj v oblasti doplnkov a mnoho nových start-upov v bicyklovom priemysle sa zameriava práve na ne. Napríklad jeden nórsky prichádza s okuliarmi, ktoré majú v sebe zabudované spätné zrkadlo. To funguje ako spätné zrkadlo na aute − mihnete okom do strany a už vidíte, čo sa deje za vami. Pre bezpečnosť je to, samozrejme, výborná vychytávka. Ďalej sú na trhu dostať aj helmy so zabudovanou navigáciou fungujúcou cez Bluetooth či také so zabudovaným výstražnými signalizáciami, ktoré vás upozornia na blížiace sa nebezpečenstvo. Nie je ničím novým ani hands free, ktoré sa dá k helmám dokúpiť. Potom možno na trhu nájsť navigácie, určené pre MTB bikerov, ktoré fungujú nielen na to, aby ich naviedli na správne chodníčky, ale dokážu zastúpiť aj funkciu tréningového počítača. Majú nastaviteľných až 150 parametrov a je možné ich prepojiť cez wifi aj k iným zariadeniam, k meraču výkonu, ale aj napríklad ku komunitným portálom ako Strava či TrainingPeaks. Na záver možno spomenúť aj bezdrátové radenie, na ktorom sa pracuje v SRAMe. Digitalizácia ide jednoducho dopredu.

 

Customizované bicykle

tiffany-nutt-400385-unsplashA je to tu. Dalo sa to čakať. V čase, kedy chce byť každý “in” a iný, nie je predsa možné, aby ľudia chodili na rovnakom bicykli ako má ich sused, kolega či svokor. Čím ďalej tým viac značiek pristupuje k tomu, že ponúka ľuďom možnosť vyskladať si bicykel podľa seba už v rámci objednávky v e-shope. Vyberiete si model, farbu, veľkosť, komponenty a mnoho iných paramterov a ťuknete na tlačidlo “Objednať”. Nepredstavujte si to tak, že vyberiete jednu farbu, ale tak, že si pekne bicykel rozklikáte časť po časti a každú si zafarbíte podľa vlastného štýlu. Objednávka bicykla sa tak začína podobať programu Americký Chopper. Na druhej strane, u takých gigantov ako Giant či Santa Cruz až takéto “možnosti” nenájdete, pretože si držia svoj štandard a charakteristický prepracovaný dizajn.

 

MTB novinky

filip_1Tých vraj bude tiež viacero. Napríklad to, čo sa v angličtine volá “short fork offset” a malo by ísť o inováciu, ktorá priblíži pohyb osy kolesa bližšie k pohybu osy radenia, čo umožní lepšie riadenie bicykla v strmom, nerovnom teréne. Ďalej sa vo svete v tejto oblasti rieši ideálna šírka plášťa, ktorá podľa predstavených modelov pre rok 2019 je 2,5 až 2,6 palca. Je údajne dostatočne široká, aby bola odolná voči nárazom, no zároveň dostatočne úzka, aby poskytla jazdcovi zábavnú a rýchlu manipuláciu bicykla. Potom tu máme uhol sedadla, ktorý, zdá sa, bude ideálny v uhle 76 až 77 stupňov. Na plochých terénoch by mal takýto sklon lepšie pracovať s váhou jazdca a v strmom teréne zase poskytnúť lepšiu manipuláciu. Elektrické komponenty tiež neostávajú v úzadí. Zahraničné fóra spomínajú odpruženie, ktoré reaguje okamžite na trailové podmienky či nové prevodovky, ktoré nepotrebujú žiadne káble ani hnacie motory.

 
Ak by ste mali akékoľvek ďalšie otázky ohľadom bicyklov, komponentov, doplnkov či samotného servisu bicyklov, neváhajte sa obrátiť na našich predajcov. Radi vám pomôžu buď prostredníctvom telefónu, e-mailu, nášho online chatu alebo priamo na predajni v Podunajských Biskupiciach či Petržalke. O vaše bicykle sa poctivo staráme už 25 rokov.

 

Komentáre

komentáre