linkpost-recenzia

Recenzia: Santa Cruz Tallboy CC

Páči sa vám článok? Zdieľajte ho!

Ako vždy, je tu prvý dojem. Ak vynechám tú okrovú farbu, ktorá chce čas, tak prvý pocit je v znamení rakety. Totiž, to ako bike vyrazil vpred, a hlavne do kopca, po prvom šliapnutí je fakt silný pocit.

– “Čo to je za škaredý bicykel na dvore?
”

– “Aký škaredý? Veď to je Santa Cruz.
”

– “Santa? To má niečo spoločné s Mikulášom?”

Santa Cruz je u nás zatiaľ stále tak trochu exotika a tak sa nečudujem komentáru mojej dcéry. Ono, keď som ho nakladal do auta, tak prvá myšlienka bola presne v tom duchu, že ten bike je taký nejaký škaredý. Nebol čas si ho poriadne prehliadnuť. Na to bol čas až doma. To už potom ale bola iná rozprávka.

Dlhý, Široký a … už len jeden chýba, aby to bol celý rozprávkový súbor. Tallboy je teda riadne dlhý kus. A tie široké rajdy… No jednoznačne je to kus materiálu. A ešte akého parádneho! Luxus, luxus a ešte raz luxus. Karbón kam len oko dovidí a najnovšie vecičky povešané na tomto stromčeku vytvorili bikový šperk. K tomu nízka, slovom veľmi nizučká, váha a poriadne ťažká cenovka dotvárajú vlhký sen každého bikera. Ochutnávka sa odohráva na najvyššej variante rámu označenej CC.

Dlhý chlapec so širokými rajdami a luxusnou bižutériou

Nech je ako chce, pracovný deň je komplikácia posúvajúca prvé poriadne vysadnutie na tohto dlhého chlapca. Keďže zápožička vznikla tak nejako nepripravene, pár dní teoretickej prípravy tiež nebolo na škodu, a tak prvá príležitosť poriadneho stretnutia už bola o jazdení a nie o “oňuchávaní”.

Ako vždy, je tu prvý dojem. Ak vynechám tú okrovú farbu, ktorá chce čas, tak prvý pocit je v znamení rakety. Totiž, to ako bike vyrazil vpred, a hlavne do kopca, po prvom šliapnutí je fakt silný pocit. Karbónové 29-tky, bez duše, s optimálnym tlakom sa už na ceste rozbehli až neočakávane hladko. Bodaj by nie. Veeeľmi široký úchop a už sa blíži terén. Napriek tomu, že mám skúsenosti s derivátmi pruženia s virtuálnym bodom od iných značiek, neviem sa zbaviť pocitu, že toto je iné vozeníčko. Občas sa pozerám pod nohy, lebo sa mi nejako nezdá to pruženie. Dokonca som aj zastavil, skontroloval a nič. Všetko je tak, ako má byť. Na oko. Pri jazde ešte lepšie. Drží, nehúpe, neuhybá. Niečo na tom asi je, keď všade píšú o tom originálnom VPP. Tak za toto palec hore.

Tallboy-7

Žiadna virtuálna ale poriadne skutočná realita virtuálneho bodu. Originál je originál

Po ceste to valí vpred, ale do kopca je to ten pravý dravec. Fakt som sa na niektoré stúpania vrátil, aby som si to vychutnal. Geometria mi jednoducho zachutila. Hore, dole a znovu dookola. Celý systém si ma získal práve tým, že som ho vôbec nevnímal. Rám, vidla, tlmič − všetko dokopy je nedeliteľný celok.

Po prvom náročnom dni v teréne som sa prichytil pri tom, ako sa kochám Talboyom. Tá farba, ktorá je na prvý pohľad obyčajná, možno až škaredá, je presne to, čo sa mi na tomto biku dizajnovo páčí. Vlastne, celý bike je pekne zladený do kashima odtieňa. Teda, ako bolo doma poznamenané, do takého okríkova.

Po veľmi dlhej dobe som sa dostal k výbave amerického Sramu. No tak tu som sa hľadal najdlhšie. Všetko funguje tak, ako má. Eagle je ostrostrelec. Zamieriť a prásk. Na ďalšom prevode je presne, okamžite a nahlas. Len je to iný pocit keď som zhýčkaný japonským samurajom. Kokpit trochu poladiť treba, ergonómia je iná a tak zvyky z “Japonca” občas netrafili miesto. To je ale chyba jazdca a nie techniky. Po tých pár stovkách spoločných kilometrov ani jedno zaváhanie. Ale odraďovanie ukazovákom mi chýbalo, fakt. Zato brzdy Level ULT som si zaradil hneď do katalógu. Mne chutili.

Tallboy-3

Tak ako je bike dobrý a pekný, tak je hlučný

Ja neviem či je to dobre alebo zle, ale vraj to patrí k tomu. Teda, to stádo cvrčkov zadnom náboji plašilo zver široko-ďaleko. Za studena druhý hlas pridali aj brzdy. Jednoducho, je to stroj, ktorý neprehliadnete. A zároveň určite len tak neobjavíte druhý kus.

Keď som zvesoval bike z háku, tak som zistil, že je to fakt dlhý chlapčisko, tento Tallboy. Takže, ahojte, my bežíme do lesa, užívať si spoločné chvíle. Jáj, aby som nezabudol a stále len nechválil − priestor za stredovým zložením sa čistí fakt zle.

Vďaka nielen chalanom zo Športservisu za možnosť ochutnať tento luxusný tovar. Tallboy si urobil hrubý zárez v srdci bikera, už ho neprehliadnem.

Tallboy-2


foto: David Mackovič

Komentáre

komentáre